Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Samice výra se při lovu zaklínila v kmeni stromu, hasiči bojovali také o život mláďat puštíka

Samice výra velkého vyrazila na lov poměrně snadné kořisti v podobě mláďat puštíka obecného, která zrovna odpočívala na hnízdě v dutině rozlomeného stromu. Nakonec ale sama bojovala o život, jelikož se nohou zaklínila v rozštěpeném kmeni stromu. Do lesa nedaleko Kladrub proto vyjeli zvířecí záchranáři a také hasiči. Bohužel jedno z mláďat nepřežilo. Samice výra přišla o nohu.

„Dopoledne mi zavolali z operačního střediska hasičů Plzeň, že v lese nedaleko Kladrub je zavěšený na stromě výr. Po příjezdu jsem zjistil, že budu na záchranu potřebovat pomoc hasičů se žebříkem,“ popisuje okolnosti zásahu Karel Bobál z útulku Psí domov Nora.

Záchranné akce se proto ujali dobrovolní hasiči z Nýřan. Svou pozornost nejdříve zaměřili na dospělého dravce. „Samici hasiči už vyprostili a teď jdou opatrně vyndavat mláďata. Nejprve je přikryjí a strom naříznou. Vypadá to, že jsou tam dvě mláďata,“ komentoval Bobál průběh záchranné akce.

Po vyproštění výra bylo jasně vidět, že zvíře utrpělo otevřenou zlomeninu a že o nohu přijde. Samice je nyní v záchranné stanici živočichů ve Studánce. Zachránit se bohužel nepodařilo jedno z mláďat, které uhynulo v důsledku podchlazení. „Druhé je dle našich informací v lepší kondici a již začíná přijímat potravu,“ doplnil mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Karel Bobál

Štítky záchranná akce, výr velký, puštík obecný, Karel Bobál, strom, kmen, Kladruby nad Labem, hnízdo, Nýřany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Samice výra se při lovu zaklínila v kmeni stromu, hasiči bojovali také o život mláďat puštíka  |  Tachovsko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.