Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Bioplynka dostala pokutu čtvrt milionu, z uložených odpadů se šířil silný zápach do okolí

Společnost skladovala tuny kuchyňských odpadů, u kterých neprováděla rozbory v souladu s evropskými předpisy. Odpady tak nezastavitelně kvasily a zápach se rychle šířil do okolí. Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) proto udělila bioplynové stanici ve Svojšíně na Tachovsku pokutu 250 tisíc korun.

Společnost, která v bývalém zemědělském areálu ve Svojšíně na Tachovsku provozuje bioplynovou stanici, porušila podle ČIŽP podmínky integrovaného povolení. U dlouhodobě skladovaných tun kuchyňských odpadů neprováděla nařízené mikrobiální rozbory.

Firma zde od června do července 2019 skladovala 22,31 tun biologicky rozložitelného odpadu z kuchyní a stravoven, u kterého navíc nebyla provedena patřičná hygienizace ohřevem. Přitom podle závazných podmínek musí být tyto materiály skladovány v zařízení co nejkratší dobu, maximálně 48 hodin. Kuchyňské odpady tak zákonitě kvasily a jejich zápach se šířil do okolí. Zároveň došlo k intenzivnímu množení mikrobiální flory včetně patogenů, které zvyšují riziko šíření infekcí a parazitů,“ řekla Petra Horčicová, ředitelka Oblastního inspektorátu ČIŽP v Plzni.

Inspekce také zmiňuje, že firma loni několik měsícu neprováděla ani rozbory organického hnojiva, ačkoli dle evropských nařízená tak má činit jednou za tři měsíce. Předseda představenstva pokutované firmy řekl novinářům, že se k věci nebude vyjadřovat.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČIŽP

Štítky pokuta, ČIŽP, bioplynka, odpady, skladování odpadů, Svojšín, Česká inspekce životního prostředí, biologicky rozložitelný odpad, okres Tachov, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bioplynka dostala pokutu čtvrt milionu, z uložených odpadů se šířil silný zápach do okolí  |  Tachovsko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.