Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Tachov, který měl hospodařit se schodkem v desítkách milionů, skončí v přebytku

Třináctitisícový Tachov, který měl letos hospodařit se schodkem desítek milionů korun, nakonec skončí v mírném přebytku. Původně město plánovalo, že letos bude hospodařit se schodkem 63 milionů korun. Nakonec hospodaření skončilo přebytkem zhruba 14 milionů korun.

„Je to takový malý zázrak," konstatoval místostarosta Jan Straka (Za lepší Tachov). Podle Straky jde o souhru několika faktorů, z nichž hlavní je velké navýšení inkasa sdílených daní na příjmové straně rozpočtu. Přebytek zatím odhaduje podle rozpočtových opatření na 14 milionů korun. „Ještě uvidíme, jak to dopadne v závěrečném účtu, ale očekávám, že to ještě poroste," dodal.

Podle rozpočtu schváleného loni v prosinci měl Tachov letos hospodařit s příjmy přes 393 milionů korun a výdaji přes 456 milionu Kč. Plánovaný schodek ve výši 63,5 milionu plánoval pokrýt vlastními rezervami a z dříve schváleného úvěru.

Příští rok má Tachov hospodařit s příjmy přes 525 milionů korun a výdaji téměř 569 milionů Kč. Schodek ve výši bezmála 44 milionů korun bude město krýt přebytky hospodaření z minulých let. „Rozpočet je proinvestiční, na investice je vyčleněno 190 milionů korun," řekl Straka.

Mezi největší stavby patří podle starosty Petra Vrány (Volím Tachov) revitalizace náměstí Republiky za 77 milionů korun, přístavba Mateřské školy Pošumavská za 22,5 milionu, rekonstrukce požární zbrojnice dobrovolných hasičů v Hornické ulici za 11,5 milionu Kč, oprava mostu V Alejích - "U Minerálky" za 9,5 milionu korun a chodník do Malého Rapotína za 4,5 milionu Kč. „Chodník je dlouhodobý požadavek tamních obyvatel z osady, kteří chtějí bezpečný přístup do svých domovů. Bude hotový příští rok," uvedl Straka.

Čtvrté největší město Plzeňského kraje schválilo před koncem roku také střednědobý rozpočtový výhled na léta 2025 a 2026, což mu nařizuje zákon. „Sestavujeme ho vždy podle nějakých zvyklostí. A ty nám ukazují, že pokud nebudeme mít nějaké zásadní výpadky na příjmové straně nebo velké neočekávané výdaje, tak bychom měli být schopni fungovat z vlastních přebytků hospodaření z minulých let, a to i v případě, že bychom třeba šli do nějakých schodků. A přitom nebudeme muset čerpat úvěry," dodal místostarosta.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Matouš Horáček

Štítky Tachov, rozpočet, hospodaření, schodek, financování

Tachov, který měl hospodařit se schodkem v desítkách milionů, skončí v přebytku  |  Tachovsko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.