Počasí dnes9 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Dlouhé měsíce uzavřená lávka Na Pátku se dočkala provizorní opravy. Ideální to není, připouští radní

Lávku pro pěší na frekventované trase v Rokycanech využívaly denně stovky lidí. Při mimořádné prohlídce konstatoval odborník, že je konstrukce v havarijním stavu. Radnice proto přemostění okamžitě uzavřela a začala situaci řešit. To se psal 9. prosinec loňského roku. Ještě před začátkem letošních prázdnin nebylo zřejmé, kdy se lávka opět otevře. Do výběrového řízení na kompletní rekonstrukci se nikdo nepřihlásil, a tak město přistoupilo k provizornímu řešení. Lidé teď mohou přecházet po hrubě nařezaných prknech. Jedni v tom vidí jistou snahu a jsou rádi. Druzí naopak nadávají, že je to jako pěst na oko.

„Provizorní oprava lávky spočívala v položení dřevěných nosníků a mostovky z dřevěných fošen. Přestože to není z řady důvodů nikterak ideální řešení, bylo v těchto měsících jediné, které umožňuje její urychlené opětovné otevření. S ohledem na časové i finanční hledisko jsou prkna jenom hrubě nařezána, neohoblovaná a bez barevného nátěru. Lávka je přeci jen frekventovaným místem pro přecházení řeky a mnohým občanům prostě hodně chyběla,“ popsal místostarosta Rokycan Jan Šašek (ODS).

Toto řešení se neobešlo bez emocí ze strany obyvatel. „Je to velká pomoc pro lidi, kteří tam bydlí. Působí to ale jako pěst na oko,“ myslí si například paní Milena. „Jak tak na to koukám, přijde mi to jako položit koberec přes prošoupané lino,“ doplňuje její slova další diskutující. „Za mě je to dobré. Než se vše vyřeší, tak to svůj účel splní. Rejpalové mohou chodit kolem a lávku nepoužívat,“ dodává Vašek S.

Do výběrových řízení se nikdo nepřihlásil

Lávka se kompletní rekonstrukce jen tak nedočká. Radnice obdržela od projektantů dva návrhy, kdy jeden počítal s realizací nové mostovky na stávající konstrukci, což by bylo sice finančně náročnější, ale šlo by o řešení s delší životností. Druhá varianta se spokojovala s provizorním položení dřevěné mostovky na tu stávající. Město doufalo, že se jim podaří zrealizovat první z návrhů.

„Do dvou veřejných otevřených výběrových řízení se ovšem bohužel nepřihlásil žádný zhotovitel. Proto jsme se na jednání zastupitelstva města dne 27. června nakonec rozhodli, že se spokojíme s provizorní variantou opravy,“ vysvětlil Šašek. Práce vyšly na 530 tisíc korun s tím, že materiál dodaly Lesy města Rokycan.

Havarijní stav lávky zjistili odborníci při loňské mimořádné prohlídce. Ukázalo se, že v mostovce není žádná výztuž. Hrozí proto porušení konstrukce křehkým lomem a zřícení lávky. „Situaci komplikuje i skutečnost, že přímo mostem vedou všechny základní inženýrské sítě jako je teplovod, plyn, elektřina, veřejné osvětlení a sdělovací kabel. V případě jakéhokoliv dalšího většího poškození mostu by mohlo dojít i k narušení těchto důležitých inženýrských sítí,“ zdůraznila mluvčí radnice Tereza Maixnerová.

Současná lávka je na svém místě od srpna roku 1985. Od té doby nemusela projít žádnou rozsáhlejší opravou. Pouze v květnu 1997 dostala nový asfaltový koberec.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Šašek

Štítky Rokycany, lávka Na Pátku, havarijní stav mostovky, prohlídka mostu, rekonstrukce, výběrové řízení, provizorní oprava lávky, lávka, oprava, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dlouhé měsíce uzavřená lávka Na Pátku se dočkala provizorní opravy. Ideální to není, připouští radní  |  Rokycansko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.