Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Velká radost v přírodní rezervaci u Rokycan! Na svět zde přišlo mládě zubra

Milé překvapení čekalo na majitele přírodní rezervace Vojenské cvičiště u Rokycan. Na svět zde před pár dny přišlo zubří mládě. Na samici, které sem přijela v lednu, nebylo do poslední chvíle poznat, že je březí. Mláďata očekávali nejdříve za rok, a to až se přičiní nový samec Tábor, který sem přijel v květnu. Z toho tak teď bude nevlastní táta.

Dáreček ke Dni dětí dostali v přírodní rezervaci u Rokycan. Mládě zubra evropského se narodilo v neděli a to k překvapení všech. „Ta samice už musela přijet oplodněná z Milovic. Což jsem nepředpokládal, protože byla mladá. Byla dva a půl roku stará, takže se nepředpokládalo, že bude zabřezlá. Ale stalo se, je to nečekaná zpráva.  Zpravidla ty mladé samice, ten být si v té hierarchii spíš vybere ty starší. Ale zřejmě nějakou náhodou se to stalo takto,“ říká majitel přírodní rezervace Vojenské cvičiště Robert Beneš

A není to první případ, kdy do stáda přijela už březí samice. Něco podobného zažili v Milovicích v roce 2016. Tehdy na svět přišlo mládě, jehož otcem byl zubr z původní rezervace odkud přijelo. Mládě v Rokycanech se má čile k světu. Matka se o něj řádně stará a drží se raději v ústraní. I proto zatím není poznat, jestli je to kluk nebo holka.

„Pohlaví ještě nevíme, protože se k němu zatím nedokážeme přiblížit. Asi ten porod proběhl dobře, muselo se to stát v neděli,“ dodává Beneš.

Podle ředitele organizace Česká krajina Dalibora Dostála i je pro odborníky těžké poznat, že samice čeká mládě. „Vždycky u těch zubrů je to tak, že ta březost není do poslední chvíle patrná. Takže i zkušení veterináři z polských rezervací, kteří s těmi zubry mají desetileté zkušenosti, nedokážou s jistotou říci, jestli je samice březí. Skutečně bez nějakého vyšetření u těch zubřích samic ta březost vůbec nejde rozpoznat,“ vysvětluje Dalibor Dostál.

Stádo zubrů v rezervaci u Rokycan je tak už pětičlenné. V padesátihektarové ohradě teď mohou lidé vidět tři samice, samce Tábora, který sem přicestoval 20. května a nově i mládě. Je ale dost možné, že další telata budou následovat. Do Rokycan odjely na jaře samice, které už by také mohly mít potomky a březost trvá devět měsíců.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Přírodní rezervace Vojenské cvičiště

Štítky rezerevace, Rokycany, zubr, mládě, Vojenské cvičiště, přírodní rezervace, březost, Milovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velká radost v přírodní rezervaci u Rokycan! Na svět zde přišlo mládě zubra  |  Rokycansko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.