Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Romantický zámeček v Brdech nově nabízí ubytování v pokoji, kde pobýval prezident Masaryk

Lovecký zámeček Tři Trubky u Strašic na Rokycansku prošel náročnou rekonstrukcí. Dnes se pyšní například původním zrestaurovaným nábytkem z období Colloredo-Mannsfeldů, který bude součástí pokojů, kde se bude moci ubytovat i veřejnost. Turisté mohou využít celkem 14 lůžek. Ikonický zámeček měli v oblibě i českoslovenští prezidenti T. G. Masaryk a Edvard Beneš.

„Mám milou povinnost oznámit, že se Vojenským lesům a statkům povedlo obnovit perlu brdských lesů, a to areál Tři Trubky. Tento objekt byl němým svědkem historie našeho území. Zažil vznik republiky, vojenského prostoru a nyní ho otvíráme veřejnosti,“ uvedl ředitel Vojenských lesů a statků (VLS) Jaroslav Nerad.

Areál převzaly VLS o ministerstva obrany v roce 2016, kdy došlo ke zrušení vojenského újezdu Brdy. Od té doby postupně pracovali na zpřístupnění tohoto skrytého skvostu Brd veřejnosti. „Před osmi lety se Vojenské lesy a statky zavázaly, že udělají maximum pro rozvoj turistického ruchu. Patřilo k tomu budování turistických a cyklistických stezek, ale také renovace tohoto krásného historického areálu,“ řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS) při slavnostním otevření.

V minulém roce se už otevřel například Dům přírody, který během jednoho roku navštívilo přes 15 tisíc návštěvníků.

Na zámečku můžete přespat jako prezident

„Na zámečku jsme začali pracovat téměř hned po loňském otevření Domu přírody. Během necelého roku jsme pracovali především na interiéru zámečku, kdy jsme to doslova vzali od podlahy až po střechu. Nechali jsme zrestaurovat i původní nábytek, který pochází z období Colloredo-Mansfeldů, a díky tomu jej bude moci veřejnost při svém ubytování využívat,“ přiblížil ředitel divize VLS Hořovice David Novotný.

Během německé okupace tam bydlel po svém sesazení z funkce velitele pozemních vojsk Wermachtu po neúspěšném útoku na Moskvu polní maršál Walther von Brauchitsch. Po roce 1948 sloužil objekt l k ubytování resortu obrany. Po zrušení vojenského újezdu Brdy v roce 2016 byl areál převeden do majetku Vojenských lesů a statků, které jej slíbily otevřít veřejnosti.

Nově opravený zámeček má bohatou návštěvnickou historii. „V roce 1928 tu v malém pokoji přespal T. G. Masaryk, když přijel slavnostně otevřít dělostřeleckou střelnici v Brdech,“ prozradil Novotný.

Skromný pokoj, který v té době měl v itineráři jen postel, obraz a světlo, bude nyní k pronajmutí široké veřejnosti. S nově otevřeným objektem vzroste ubytovací kapacita celého třítrubského areálu na 25 lůžek. „Jedenáct jich nabídne myslivna a čtrnáct právě opravený zámeček,“ upřesnil za VLS divizi Hořovice výrobní náměstek Zbyněk Nejman.

Tři Trubky nechal vystavět v Brdech Jeroným Colloredo-Mansfeld na konci 19. století. Po vytvoření vojenského prostoru zámeček sloužil k reprezentačním účelům a krátce zde pobývali i naši bývalí prezidenti Tomáš Garrigue Masaryk a Edvard Beneš. Od roku 2014 je zámeček s areálem prohlášen kulturní památkou, celá obnova tak probíhala pod dohledem památkové péče.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Karel Šanda, město Rokycany

Štítky Tři Trubky, lovecký zámeček, Brdy, Vojenské lesy a statky, netradiční ubytování, turisté, turismus, tip na výlet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Romantický zámeček v Brdech nově nabízí ubytování v pokoji, kde pobýval prezident Masaryk  |  Rokycansko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.