Počasí dnes28 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Parta nadšenců postavila funkční maketu tanku Tiger I., vystavují ho v Muzeu na demarkační linii

Muzeum na demarkační linii v Rokycanech, největší nestátní vojenské muzeum v ČR, láká v letošní sezoně na novinku v podobě makety legendárního tanku Tiger I., který vytvořila parta tamních nadšenců. Kromě něj tam návštěvníci uvidí dalších 190 kusů vojenské a plně pojízdné techniky. Zajímavostí je, že tato technika si zahrála i v mnoha českých i zahraničních filmech.

Muzeum techniku nejen půjčuje filmařům, ale také umí postavit její repliky či makety. Takto například postavili dvě makety prvoválečného francouzského tanku Saint Chamond, druhoválečného německého tanku PzKpfw III. nebo repliku obrněného automobilu Tatra vz. 30.

24. srpna zve muzeum na Den s technikou. V září si tam pak připomenou události mobilizace roku 1938. O letních prázdninách mají otevřeno denně, vždy od 9 do 17 hodin. V září je otevřeno jen o víkendech ve stejných časech.

„Nejnověji jsme připravili funkční maketu německého tanku Tiger I., a to podle dochovaného originálu vystaveného v tankovém muzeu v britském Bovingtonu. To vše nadšenci muzea zvládli za pouhých 75 dní. Pro letošní sezonu byla provedena také obnova repliky německého tanku Panther, která byla postavena během zimních měsíců roku 2017 přímo v areálu muzea,“ pochlubil se zakladatel rokycanského muzea František Koch.

Návštěvníci si o prázdninách mohou prohlédnout denně na 190 kusů zcela pojízdné vojenské techniky s daty výroby od roku 1918 až do současnosti „Velmi vzácnými vystavovanými exponáty jsou například prvorepublikový štábní automobil Škoda 903 Superb, četnický autokar Walter. Za zmínku však stojí i technika z II. světové války, jako např. legendární Willys MB, GAZ 67, tank T-34, protiletadlová děla a houfnice,“ láká za muzeum Radka Vávrová.

Jako jediný v Česku vlastní pojízdný americký tank Sherman, teď renovuje další pro muzeum generála Pattona

Třicetitunový tank Sherman z druhé světové války zdobil zoologickou zahradu v Plzni dlouhých 13 let. Za tu dobu se na něm ale zub času výrazně podepsal. Dovnitř zatékalo a je prolezlý rzí. V brzké době ale projde proměnou a vrátí se mu jeho původní...

 

Technika z muzea na filmovém plátně

„Naše technika se objevila ve více než stovce českých a zahraničních filmů a seriálů, například Kolja, Tobruk, Hellboy, Obecná škola, Red Tails, Zdivočelá země, Vyprávěj, Lidice. Prostory muzea mohli diváci vidět také v seriálu Volha. Této tématice věnujeme v areálu muzea filmovou stěnu, která seznamuje návštěvníky nejen s výčtem filmů a seriálů kde technika účinkovala, ale ukazuje i konkrétní fotografie exponátů ve filmových scénách,“ doplnila Vávrová.

V loňském roce tam vylepšili zázemí pro návštěvníky, kteří mohou využít občerstvení a posedět na vyhlídkové terase. Děti se tam mohou vyřádit na hřišti nebo si zahrát tematické pexeso.

„V letošním roce jsme obnovili naučnou stezku čs. stálého opevnění a Železné opony, která je unikátní tím, že návštěvník může vstoupit do objektů opevnění, jak předválečného, tak i poválečného typu. Pro letošní sezonu byla nově zrekonstruovaná vnitřní expozice poválečného opevnění, kde má návštěvník možnost procházet jednotlivými objekty podzemní chodbou,“ dodala Vávrová.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vojenské muzeum na demarkační linii

Štítky Muzeum na demarkační linii, vojenská technika, replika tanku, maketa tanku, Tiger I., první světová válka, druhá světová válka, tipy na výlet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Parta nadšenců postavila funkční maketu tanku Tiger I., vystavují ho v Muzeu na demarkační linii  |  Rokycansko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.