Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Lesy města Rokycany vloni vysadily rekordní počet stromů. Lesníci poprvé využili satelitní snímání kůrovce

Lesy města Rokycany během uplynulého roku provedly rekordní zalesnění ve své historii. Společnost v součtu zalesnila 90 hektarů ploch. Zároveň zde probíhala také těžba dřeva, důvodem byl kůrovec. Ta byla v roce 2023 nižší oproti předchozím letům.

Lesy města Rokycany hospodaří s 3 650 hektary lesa. V roce 2023 vysázeli 240 tisíc kusů dřevin.

Zdroj: Město Rokycany 

„Rok 2023 byl bohužel stejně jako v předchozích letech ve znamení likvidace kůrovcových a větrných kalamit. Nebylo proto možné se řídit hospodářským plánem v těžebních úkolech. Ze zákona bylo nutné zpracovat veškerou kůrovcovou a větrnou kalamitu. Neprováděli jsme žádné další úkoly ani v mýtních, ani v probírkových těžbách. Díky vysoké těžbě došlo následně také k navýšení pěstebních úkolů,“ vysvětlil Stanislav Suda, jednatel společnosti Lesy města Rokycan. Dodal, že společnost měla v roce 2023 obrat ve výši 96,86 milionu korun, náklady byly 82,52 milionu korun a zisk před zdaněním činil 14 milionů korun. Aktivity podpořily dotace v celkové výší 10 milionů korun.  

„Rekordní bylo zalesňování všech volných ploch o výměře téměř 90 hektarů, kdy běžný roční plán je 25 až 30 hektarů. V roce předchozím jsme zalesnili na 65 hektarů. Z velké části bylo nutné zalesnění melioračními a listnatými dřevinami v počtu 395 tisíc kusů (nejvíce dubu letního a zimního), z čehož vyplynula nutnost dokoupení značného množství sadebního materiálu za 3,8 milionu korun. V následujících letech, pokud budeme bez větších kalamit, jsme schopni být soběstační v sadebním materiálu asi na 80 procent," pokračuje Suda. 

Nejvíce bylo smrků a borovic 

Pracovníci rokycanské společnosti vysázeli 240 tisíc kusů dřevin. Nejvíce šlo o smrk ztepilý (115 tisíc kusů) a borovici lesní (71 tisíc kusů). Suda dodal, že společnost se zaměřila také na následnou péči, tedy na ožinování proti buřeni, natírala sazenice proti klikorohu a zvěři, dále bylo třeba oplotit listnaté dřeviny. „To bude nutné provádět dalších pět let až do zajištění kultury,“ doplnil jednatel.

Kromě zalesňování se pracovníci ve velkém věnovali těžbě dřeva, v roce 2023 šlo o 32 999 kubíků dřeva, v roce předchozím to bylo 50 tisíc kubíků dřeva, a díky tomu měla společnost obrat za rok 2022 téměř sto milionů korun. Podle údajů v tiskové zprávě byla loňská těžba byla podřízena zejména kůrovcovým těžbám (10 tisíc kubíků dřeva). Z vývoje kůrovcových těžeb se dá soudit, že Rokycany jsou již za gradací kůrovcové kalamity.

Lesy města jsou rozděleny na polesí Žďár, Čilina, Kotel a Cháchov, Sedliště. Zaměstnávají 35 stálých pracovníků a stejný počet živnostníků. V době sezonních prací mají stovku zaměstnanců.

Lesy města Rokycan jsou obchodní společností města Rokycan, založenou 1. září 1997.

Zdroj: Město Rokycany 

Po letech 2020 a 2021 je již patrný pokles vytěženého dřeva napadeného kůrovcem. „Snažíme se dbát na to, aby jednotlivé těžební metody byly vhodně zvoleny s ohledem na specifika jednotlivých pracovišť a co nejméně narušili okolní ekosystém. Vzhledem k vysokému množství nahodilých těžeb bylo nutné zajistit vyšší počet pracovních sil pro těžbu a přibližování. Zajištění dostatečných kapacit pro těžební činnost bylo klíčové pro zvládnutí kůrovcových těžeb. Letošní těžba bude záviset především na kůrovci,“ řekl k těžbě Václav Blecha, jednatel společnosti Lesy města Rokycan.

Rokycanští lesníci v loňském roce poprvé využili satelitní snímání kůrovce, a to na jaře a na podzim. To odhalilo 30 nových ohnisek a 70 míst k prověření na 3650 hektarech lesa, se kterými městští lesníci hospodaří. „Dne 27. září 2023 si lesníci nechali nasnímat podruhé městské lesy v okolí Rokycan. To odhalilo pouze šest nových ohnisek kůrovce, se kterými lesníci již pracovali, a 15 míst k prověření. Za ohnisko rokycanští odborníci na lesy považují napadené už tři stromy a více," vysvětlila mluvčí Rokycan Adriana Jarošová s tím, že předností satelitního snímání je odhalení kůrovce v samotném počátku, kdy není viditelný ze země.

Výhled na letošní rok 

Co se týče letošního roku, tak Lesy města Rokycany počítají s těžbou 18 600 kubíků dřeva a tržbami ve výši 25,5 milionu korun. Zalesnit chtějí 19,63 hektaru holin.

Občané si mohou každoročně zakoupit vánoční strom z lesů města. Na Vánoce 2023 mělo strom z okolí Rokycan více než tisíc domácností.

„Vyšší kalamitní těžba i následné přibližování a odvoz dřeva zapříčinily poškození cest v lesích města. Na opravy a údržbu byly proinvestovány tři miliony korun. Více než půl milionu korun bylo investováno do zřízení nových retenčních nádrží na polesí Čilina a Žďár. Nové tůně budou představeny veřejnosti při akci Žďárské studánky a pozitivně jsou hodnoceny Odborem životního prostředí Plzeňského kraje," jmenuje Adriana Jarošová. 

Lesy města Rokycan hospodaří kromě prstenců kolem bývalého okresního města také v městských lesích, které se nacházejí u Tymákova, Příkosic a v polesí Sedliště u Nepomuka o výměře 750 hektarů, které je historickým majetkem města Rokycan.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Rokycany | Zdroj Město Rokycany

Štítky les, strom, zalesňování, výsadba, těžba, Rokycany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lesy města Rokycany vloni vysadily rekordní počet stromů. Lesníci poprvé využili satelitní snímání kůrovce  |  Rokycansko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.