Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Rokycany zahájily úpravy restaurace a sálu Na Střelnici, dočasně plní funkci společenského centra

Historickou městskou střelnici s tanečním sálem z roku 1828 koupila rokycanská radnice i s okolními pozemky loni za 17 milionů korun od soukromníka. Tyto prostory dočasně plní funkci společenského centra namísto sokolovny, jejíž náročnou rekonstrukci Rokycany připravují. Objekt Na Střelnici jako první dostane nová okna. Město na tyto úpravy získalo dotaci od kraje ve výši 870 tisíc korun.

Budova stojící v městské památkové zóně dostane šest nových oken do sálu a jedno do restaurace. Hotovo s těmito úpravami by mělo být do konce tohoto roku. Město ještě musí vybrat zhotovitele. Současné okenní výplně jsou z roku 1998 a jejich stav je poměrně žalostný.

„Dům č. p. 24, takzvaná Střelnice, byl prostorem historické městské střelnice s tanečním sálem, postavený po roce 1828 v sousedství barokní Plzeňské brány. Jméno objektu odkazuje na prestižní měšťanské střelecké spolky, které patřily ke společenskému životu městské honorace té doby,“ připomněl historii objektu starosta města Tomáš Rada (Rokycanští patrioti).

V roce 1838 tam vzniklo trvalé jeviště a následovaly další úpravy a dostavby drobnějšího charakteru. Střelnice měnila v průběhu let své majitele i oficiální název, ale svou základní funkci měšťanského společenského centra si podržela.

„Jedná se o hmotově tradiční, zčásti přízemní a zčásti patrový dům šířkové dispozice a složitého stavebního vývoje, mající původ ve dvou objektech, které mají dodnes odlišně ztvárněné fasády,“ vysvětlila Jana Cinkeová z odboru památkové péče. Po demolici sousední Plzeňské brány v roce 1950 se stala budova izolovanou a byla přestavěna včetně torza brány na odborový dům kultury otevřený roku 1958.

Od položení základního kamene rokycanské sokolovny uplynulo 120 let, brzy by měla dostat nový kabát

Je to už 120 let, kdy se rokycanská sokolská jednota mohla radovat, že konečně najde své stálé útočiště. V roce 1903 se sokolovna v dnešní Jiráskově ulici slavnostně otevřela. Během let se objekt dočkal významných úprav a bohužel i necitlivých...

 

Rekonstrukci Střelnice zahájily původně Rokycany podle svého webu v roce 1994 a investovaly do ní 2,7 milionu Kč, o rok později nová koalice její pokračování odmítla. Důvodem byla finanční náročnost a fakt, že ji chápala jako "trucpodnik" sokolovně. Poté chtělo město vytvořit na rekonstrukci konsorcium se soukromníkem, ale nenašla ho. V roce 1996 zastupitelé rozhodli o prodeji za 1,75 milionu korun, město si ponechalo jen zahradu a památkově chráněné hradby. Podnikatel v roce 1998 Střelnici opravil za deset milionů korun, bez velkého ohledu na původní projekt. Vstupní brána třeba nerespektovala barokní portál původní Plzeňské brány, jejíž případnou budoucí obnovu komplikuje nová podoba Střelnice a sousední nový kruhový objezd.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město Rokycany

Štítky rekonstrukce Střelnice, Na Střelnici, Rokycany, kulturní centrum, historický dům

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rokycany zahájily úpravy restaurace a sálu Na Střelnici, dočasně plní funkci společenského centra  |  Rokycansko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.