Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Rokycany spolu s Muzeem na demarkační linii po třech letech připravují tradiční Oslavy osvobození

Po tříleté odmlce se do Rokycan vrátí oblíbené Oslavy osvobození v podobě, jak je mají lidé rádi. Program nabídne od 7. května tradiční pietní akty, zajímavá setkání s hosty a nabitý program v Muzeu na demarkační linii. Návštěvníci se mohou těšit na kulturní program i ukázku bojové techniky.

„Po třech letech se vracíme k tradičním oslavám osvobození ve městě, které bylo prvním městem na území naší republiky, kde se na demarkační linii setkaly v roce 1945 osvobozující armády. Oslavy tohoto významného výročí proběhnou dne 7. května – tedy v den, kdy vojáci 23. průzkumné eskadrony 16. obrněné divize USA přijeli do ulice Stodolní,“ uvedl starosta města Tomáš Rada (Rokycanští patrioti).

V Rokycanech se mohou lidé těšit na pietní akty i na setkání se zástupci z americké, britské a francouzské ambasády. Veškerý doprovodný program se uskuteční v největším nestátním vojenském muzeu v ČR.

Velkolepé Slavnosti svobody se v Plzni letos poprvé uskuteční bez veteránů z USA a Belgie

Květnové oslavy konce druhé světové války budou letos v Plzni trochu jiné. Osvobození americkou armádou si letos nepřijede připomenout například oblíbený veterán George Thompson, který letos oslaví již devětadevadesáté narozeniny. I tak se ale...

„Program v muzeu bude zahájen ve 12 hodin a jeho první část je připravena zejména pro malé návštěvníky. Čeká na ně překvapení ze vzduchu, ukázky muzikálu Dalibora Bárty o životě na demarkační linii – Kozí válka, zahraje orchestr Tremolo blok písní z pohádek a večerníčků. Děti se ale budou i aktivně zapojovat do programu celého odpoledne. V prvním bloku projdou speciálním výcvikem barikádníků, budu se podílet na stavbě barikády Pražského povstání a jako vycvičená jednotka budou pochodovat v defilé armád a techniky,“ prozradil část programu ředitel Muzea na demarkační linii František Koch.

Druhá část programu odstartuje pietním aktem s proslovy a slavnostním koncertem v duchu jazzu a swingu. Následně se divákům představí pásová a kolová technika. Chybět nebude ani bojová ukázka a seskok parašutistů. „Věříme, že se vrátíme k hojné předcovidové návštěvnosti oslav, kdy návštěvnost oslav osvobození v Rokycanech byla více než pět tisíc návštěvníků,“ dodal Koch.

Kompletní program zveřejní město společně s muzeem v polovině dubna na webových a facebookových stránkách. Vstup na akci bude pro návštěvníky zdarma.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto město Rokycany

Štítky Oslavy svobody, Slavnosti svobody, Muzeum na demarkační linii, Rokycany, konec války, osvobození

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rokycany spolu s Muzeem na demarkační linii po třech letech připravují tradiční Oslavy osvobození  |  Rokycansko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.