Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Po dlouhých desetiletích má město naději, že se zbaví Bílé haldy, kde leží tisíce tun strusky z bývalé hutě

Odhadem 25 tisíc tun strusky z bývalé hutě straší v Rokycanech na obrovské hromadě, které se začalo říkat Bílá halda. Město se jí snaží zbavit už od 60. let 20. století. Nyní svitla naděje. Zastupitelé totiž schválili záměr prodeje parcely. Plán zahrnuje i likvidaci materiálu a přípravu technické infrastruktury pro stavbu rodinných domů.

Bílá halda je na okraji města Rokycany už od konce 19. století. Jde o pozůstatek po provozu Bedřichovi hutě, kde jsou navršené hromady strusky. V letech 1883 až 1902 se v huti vytavilo 233 700 tun surového železa. Doposud se na pozemku města nachází přibližně 25 tisíc tun materiálu.

„Naším cílem je konečně odvézt materiál z prostoru Bílé haldy a dle schváleného Územního plánu Rokycan na pozemku vybudovat 16 parcel pro rodinné domy. Bohužel předchozí snahy vždy skončily neúspěšně. Jedná se o klidnou lokalitu na okraji centra města, která doposud neslouží schválenému účelu, a to individuální výstavbě rodinných domů,“ popisuje starosta Rokycan Tomáš Rada (Rokycanští patrioti).

Jedná se o plochu o výměře 10 782 metrů čtverečních, minimální prodejní cena bude 300 korun za metr čtvereční plus DPH. Zájemce ale bude muset do jednoho roku od uzavření smlouvy odvézt veškerý materiál a do dvou let zajistit vydání stavebního povolení na technickou infrastrukturu pro 16 rodinných domů.

„Do tří let od podpisu smlouvy musí pak realizovat a uvést do trvalého užívání samotnou stavbu technické infrastruktury v rozsahu vydaného stavebního povolení pro stavbu rodinných domů,“ uvedl místostarosta města Rokycan Jiří Sýkora (ANO).

Bílou haldu tvoří hlinitokřemičitany vápníku a hořčíku. Materiál ovšem nemá potřebnou pevnost jako přírodní kámen. Tím, že je materiál dlouhá léta na hromadě, je nyní komplikované jej z hromady vytěžit. Podle analýzy, kterou si město nechalo vypracovat, je možné strusku uložit na skládku ostatních odpadů nebo ji využít k terénním úpravám a rekultivacím. Strusku lze zařadit i mezi vápenatá hnojiva, ale zájem o toto využití zatím nikdo neměl.

„Pokud by město samo odváželo materiál, jen cena za uložení na skládce Němčičky by byla zhruba 50 milionů korun. Jedná se však pouze o teorii, na takové množství materiálu není na skládce místo. Materiál navíc nelze využít jako například stavební kamenivo na stavbu komunikací z důvodu jeho malé pevnosti,“ připomněl vedoucí Odboru rozvoje města Městského úřadu Rokycany Jiří Hlad.

První snaha o likvidaci Bílé haldy sahá do roku 1958, kdy bytová komise plánovala, že na místě vyroste komplex garáží. Část pahorku se podařilo odtěžit v letech 1966 až 1967. V roce 1994 získala povolení k odtěžení a rozprodeji materiálu firma z Plzně, práce ale vůbec nezačaly. O deset let později město podepsalo smlouvu s firmou z Kralup nad Vltavou, která měla do konce roku 2006 haldu odtěžit a zlikvidovat. Ani k tomu nedošlo. Naposledy nabídlo město pronájem pozemku kvůli odvozu materiálu v roce 2020. Smlouvu pak uzavřelo s novou firmou za roční nájem 56 000 korun a s podmínkou odtěžení minimálně 4236 kubíků materiálu ročně. Smlouva končí v březnu 2025. Ani této firmě se zatím nedaří odvážet dostatek materiálu. Přihlásil se ale další zájemce, který by spolupracoval se současným nájemcem.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Adriana Jarošová

Štítky Rokycany, Bílá halda, struska, stavba rodinných domů, bytová výstavba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po dlouhých desetiletích má město naději, že se zbaví Bílé haldy, kde leží tisíce tun strusky z bývalé hutě  |  Rokycansko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.