Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Z teplých krajin a zimovišť se vrací hejna ptáků, doma už jsou i mnozí čápi

Ze svých zimovišť a z teplých krajů se v těchto dnech do Evropy vrací obrovská hejna ptáků. Domů do Plzeňského kraje už dorazili na svá hnízda i mnozí čápi. Někteří, zejména mladší čápi, ale evidentně zůstávají i nadále v Africe.  

„Čejky, jeřábi, špačci, hřivnáči, drozdi, skřivani, to vše jsou ptáci, kteří teď přilétají do Evropy z teplých krajin. Převážná část těchto dálkových migrantů přes naši republiku pouze protahuje a bude pokračovat dál na sever do své domoviny, ale část z nich zde zůstane. A pokud najde vhodné hnízdiště a partnera, tak bude i hnízdit,“ uvedl Karel Makoň z Dobrovolného ekologického spolku ochrana ptactva (DESOP).  

Část čápů bílých si ještě užívá tepla v daleké Africe a domů nespěchá. Svědčí o tom i případ čtyřletého čápa Kryštofa pocházejícího z hnízda na Tachovsku. Ten je vybaven speciálním batůžkem s vysílačkou, která zaznamenává jeho aktuální pohyb. Kryštof stále pobývá v dalekém africkém Senegalu a domů se letos zřejmě vracet nebude.

Ornitologové se domnívali, že Kryštof vypuštěný s vysílačkou na zádech loni v červenci na jižním Plzeňsku bude zimovat na nějaké skládce komunálního odpadu ve Španělsku. Tak to v posledních 10 letech s oblibou dělají někteří čápi kroužkovaní v Plzeňském kraji. Jenže Kryštof překvapil! Pokračoval dál přes Estrecho de Gibraltar do Maroka, chvilku podél pobřeží Atlantského oceánu. Z Maroka jižně dolů na hranici Mali a Mauritánie, kterou přelétl v celé její délce až do Senegalu. A tam pobývá až doposud.

„Druhá část západočeské populace čápů bílých zimujících v nedalekém Španělsku či sousedním Německu je už dávno doma na hnízdech. Bílého čápa tak můžete vidět nejenom u Dobřan či v Mirošově, ale už i v Chebu, Šťáhlavech, Točníku, Plané u Mariánských Lázní i na dalších hnízdech,“ vysvětlil Karel Makoň.

Na svých hnízdištích a leckde i na hnízdech už jsou v našem regionu volavky popelavé, koroptve polní, krkavci, labutě a orli mořští. Slunečné počasí a prodlužující se den je pro ně jasným impulzem k tomu, že jaro se už blíží a to, že kolikrát v noci a ráno klesnou teploty pod bod mrazu, jim vůbec nevadí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Radek Zeman / DESOP

Štítky ptáci, návrat z teplých krajin, zimoviště, hejna ptáků, čápi, DESOP, Karel Makoň, hnízdo, Plzeňský kraj, Evropa, Afrika, Senegal, Maroko, Španělsko, Mali

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z teplých krajin a zimovišť se vrací hejna ptáků, doma už jsou i mnozí čápi  |  Plzeňsko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.