Počasí dnes15 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Refektář jezuitské koleje zdobí křišťálový kříž od známé české výtvarnice Vladimíry Tesařové

Po dlouhých staletích se vrátil do barokních prostor klatovské jezuitské koleje kříž, který vytvořila slavná sklářská výtvarnice Vladimíra Tesařová. Tímto počinem je dokončena výzdoba barokního sálu, kde se dnes požádají výstavy či přednášky. Refektář, neboli společná jídelna, je součástí rozsáhlého komplexu ze 17. století, jenž procházel po dvě dekády rozsáhlou rekonstrukcí.

Refektář jezuitské koleje z druhé poloviny 17. století je nejvýznamnějším sálem klatovského komplexu. Jeho rekonstrukce vyšla na 35 milionů korun. Slavnostního otevření se místní i návštěvníci dočkali v roce 2019. Součástí projektu je také expozice, která v průběhu letošního roku vznikne v severním křídle refektáře.

„V ambitové chodbě bude připomenut stavebně urbanistický vývoj jezuitského komplexu i historie jeho využití. V klubovnách severního křídla bude pamatováno na historii armády, jež v jezuitské koleji působila až do roku 1992. Vzpomeneme všechny jednotky, které zde byly, kombinací klasických výstavních prvků i prvků moderních, audiovizuálních. Doplnění refektáře o kříž s postavou Krista je též součástí expozice,“ odhalil další plány místostarosta Klatov Václav Chroust (ODS) s tím, že by se nová expozice mohla otevřít do konce září letošního roku.

Barokní jezuitskou kolej město opravuje postupně posledních 20 let, přičemž celkové náklady přesáhly 100 milionů korun. Refektář nyní plní funkci společenského sálu doplněného samostatnými klubovnami a zázemím pro koncerty, výstavy nebo jednání zastupitelstva.

Při opravách jezuitské koleje našli dělníci 12 metrů hlubokou středověkou studnu, foto: město Klatovy

Historie Jezuitů sahá do roku 1636, kdy přišli do Klatov. Samotnou kolej založili v roce 1642, dříve ale působila na jiném místě. Základní kámen koleje, jak jí známe dnes, byl položen 13. dubna roku 1655 a o rok později začala stavba kostela na náměstí. Vše se podařilo uskutečnit hlavně díky darům, zejména od rodu Martinců. Hotovo bylo v roce 1660. Kolej využívali Jezuité až do roku 1773, po zrušení řádu začala objekt využívat armáda.

Nejprve to byli slavní klatovští dragouni, během druhé světové války kolej využívala německá armáda a poté až do 90. let 20. století československá armáda. I když se na objektu roky významně podepsaly, podařilo se zachovat klenby, cenný strop a bohatou štukovou výzdobu. Při rekonstrukci dělníci objevili například středověkou studnu. Tu mohou návštěvníci obdivovat i dnes.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Refektář jezuitské koleje

Štítky historie, Klatovy, rekonstrukce, refektář, jezuitská kolej, Vladimíra Tesařová, druhá světová válka, ODS, Německá armáda, Československá armáda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Refektář jezuitské koleje zdobí křišťálový kříž od známé české výtvarnice Vladimíry Tesařové  |  Klatovsko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.