Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Bezkontaktní půjčování knih zajistí knihobox, ten klatovský je prvním svého druhu v Česku

Nová doba si žádá i nové postupy. To si ostatně řekli i v Městské knihovně v Klatovech, kde zřídili vůbec první knihobox v republice. Zařízení je upravený výdejní automat na jídlo. Čtenáři si díky této vychytávce budou moci chodit pro knížky i v době, kdy má knihovna zavřeno. Místní novinku vítají.

Během loňského roku jste určitě narazili na knihovnu, která podobně jako restaurace, přijímala objednávky skrze výdejové okénko anebo nechávala objednané knížky na chodbách, kde si je poté čtenáři vyzvedávali. Vše ale omezovala provozní doba knihovny. Knihobox však nikdy zavřeno mít nebude. Klatovští ho najdou na nádvoří jezuitské koleje v Klatovech. Podle vedení knihovny se jedná o první zařízení tohoto typu v republice.

„Super! Někdy nestíhám a ráda tuto možnost využiji,“ vítá novinku se například paní Olina. „Skvělé, po tomhle jsme toužila více než deset let,“ připojuje se Vendula. „Super pro lidi z vesnice, už se těším až to vyzkoušíme,“ dodává Martina.

A jak to bude v praxi fungovat? Zařízení bude přístupné registrovaným čtenářům, kteří si prostřednictvím čtenářského konta elektronicky zamluví vybrané knihy. Výtisky pak pracovníci knihovny uloží do boxu. Zájemci si při objednávce zároveň vyberou, zda chtějí dostat PIN kód SMS zprávou anebo QR kód do e-mailu. Heslo pak zadají na dotykové obrazovce nebo naskenují již zmíněný QR kód, knihy pak jednoduše vyzvednou. V boxu na čtenáře počkají pět dní. Do druhého boxu se naopak knížky vrací. Po jedné a hřbetem napřed.

Knihobox najdou zájemci na adrese Balbínova 59 na nádvoří jezuitské koleje. K dispozici bude sedm dní v týdnu. Vstup na nádvoří je obvykle otevřený od 6 do 22 hodin. Vice informací najdou zájemci na webových stránkách klatovské knihovny.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Městská knihovna Klatovy

Štítky knihy, knihovna, bezkontaktní, knihobox, Klatovy, čtenáři, novinka, kniha, Česko, nádvoří

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bezkontaktní půjčování knih zajistí knihobox, ten klatovský je prvním svého druhu v Česku  |  Klatovsko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.