Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Annín hostil mezinárodní sklářské sympozium, studenti vysokých škol tvořili umělecká díla s místními skláři

Misky z barevného skla znázorňující život pod povrchem země, nápojový set evokující tání sněhu v lese i další díla inspirovaná sněním v hlubokém lese vznikla tento týden při šestém ročníku mezinárodního sklářského sympozia ve sklárně v Anníně na Klatovsku. Jedenáct žáků a čtyři jejich profesoři z vysokých uměleckoprůmyslových škol ze zemí Visegrádské skupiny vytvořili ve spolupráci s místními skláři a brusiči kolem 50 kusů originálního skla, které zůstane trvale vystaveno v annínské sklárně.

„Téma bylo Sen v hlubokém lese. Chtěla jsem, aby bylo trochu náročnější než jiné roky, protože se letos sympozia účastnily čtyři nejlepší vysoké školy sklářského designu zemí Visegrádské čtyřky. A musím říci, že se to opravdu zhodnotilo. Ty věci jsou mimořádně kvalitní, navíc tvořili i čtyři učitelé, což jsou významní sklářští umělci," vysvětluje kurátorka sympozia Jitka Lněničková. Akce se účastnili studenti a jejich učitelé z Vysoké školy výtvarných umení z Bratislavy, Univerzity umění a designu Moholy-Nagy z Budapešti, Vysoké školy uměleckoprůmyslové z Prahy a Akademie krásných umění Eugeniusze Gepperta z Wroclawi.

Účastníci vypracují vždy předem návrh svého díla a předběžně ho konzultují. Když přijedou do Annína, na místě se dohodnou se skláři a s brusiči, kteří jim řeknou, co z jejich představ a návrhů je reálné a proveditelné. Společně pak pracují na finálním podobě. Sympozium, které se loni nemohlo kvůli koronaviru konat, bylo letos poprvé pětidenní a poprvé se pracovalo na dvou sklářských pecích. „Sympozium je vždy experiment, je to příležitost, aby si studenti i profesoři prověřili novou techniku nebo její variantu, vždy se snaží přivézt něco nového," poznamenala kurátorka.

Během pěti dnů tak například v Anníně vyrobili mimořádně křehký skleněný květ, vzniklý ponořením sítka do roztaveného skla, jihokorejský student pražské školy s pomocí ledu nechal popraskat zevnitř svůj skleněný předmět. Studentka ze Slovenska přijela už s hotovými sádrovými formami, ve kterých zobrazila cestičky hmyzu a vše, co se děje v lese pod zemí, a do formy se pak foukaly různobarevné skleněné misky. Slovinská studentka z pražské školy zas vyráběla nápojovou soupravu z bíle zakaleného skla znázorňující zbytky sněhu v lese po zimě. Další účastnice využila šumavské kameny, které otiskovala do skla.

Mezinárodní sklářská sympozia v Anníně na Šumavě mají tradici od roku 2015 a pracovali na nich studentky a studenti mnoha evropských sklářských škol. Díky podpoře Visegrádského fondu bylo možné uspořádat letos sympozium s dosud největším počtem zúčastněných umělců a prodloužit ho z dřívějších tří na pět dní. Ze vzniklých prací poprvé vznikne i katalog.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Martin Kalný/Fotíme Šumavu

Štítky Annín, sklárna, skláři, sympozium, umění, les, sklo, okres Klatovy, Visegrádská skupina, Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze, Akademie krásných umění, Bratislava, Budapešť

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Annín hostil mezinárodní sklářské sympozium, studenti vysokých škol tvořili umělecká díla s místními skláři  |  Klatovsko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.