Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Sakurová alej láká davy lidí, pro fotografii bohužel neváhají ohýbat a lámat větve

V pohádkovou krajinu se v těchto dnech proměňuje sakurová alej na okraji Chudenic. Každoročně sem také míří stovky lidí, kteří se zde chtějí projít nebo si pořídit několik snímků do rodinného alba. Bohužel ne všichni se chovají ohleduplně. Do aleje vjíždí i s auty, otrhávají květy nebo ohýbají větve stromů.

Sakurová alej na okraji Chudenic každoročně v době květu láká stovky lidí, kteří se tam fotografují a obdivují krásné sakury. Říká se jí "Alej mládí" a má to svůj pádný důvod. Stromy vysázeli místní obyvatelé jako oslavu toho, že přivítali na svět dalšího člena rodiny. Teď je z aleje místní atrakce a bohužel nejsou všichni návštěvníci zrovna spořádaní.

„Auta do aleje nepatří a nesmí! Nepochopitelné! Také tahání za větvičky a větve kvůli "vašim skvělým fotografiím s vámi" opravdu NE! Nejlépe se sakur vůbec nedotýkat! Stromy jsou živé bytosti, ne užitkové spotřební věci. Není to tak složité, jen trochu používat rozum a srdce. Nevidět jen sebe a jen svůj zájem. Ctěte a chraňte krásnou přírodu a buďte ohleduplní k ostatní," píše provozovatel Areálu Bolfánek.

Někteří neváhají s autem dojet až přímo pod stromy

Údiv nad chováním některých lidí neskrývala ani fotografka Barbora D. „To, co tam někteří dokazovali a jak se chovali ke stromům bylo ubohé. Je mi z toho smutno. Troufám si říct, že úcta k přírodě a úcta k druhým je při mé práci na prvním místě," popisuje profesionálka. Na neohleduplné počínání upozorňuje i Monika P. „Včera měli fotografové plnou náruč natrhaných větví. A ještě tahali větve az k zemi. Slušně jsem je upozornila. Neřekli ani slovo a pokračovali dál," popisuje. 

Ačkoli se nekteří chovají takto neuctivě, nehrozí, že by kolem sakur vyrostl plot. Zkrátka se stačí chovat slušně. Sakury u Chudenic uspěly také v populární anketě Alej roku. Vznikat postupně začala už před 34 lety, v roce 1987. Na místě původně stála alej třešní. Podle obecní kroniky se nejprve museli vykácet staré stromy a vyhloubit jámy. Když se navezla zemina, začali místní s výsadbou sakur. V roce 1987 tu vyrostlo 20 stromků a rok později dalších 40. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Areál Bolfánek

Štítky sakury, alej roku, Chudenice, alej, strom, sakura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sakurová alej láká davy lidí, pro fotografii bohužel neváhají ohýbat a lámat větve  |  Klatovsko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.