Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Šlo o sonický třesk, zemětřesení nebo snad výbuch? Místní řeší záhadný zvuk

Nevíte, co tu před minutou bouchlo v Klatovech? Tento dotaz vyvolal smršť spekulací nad původem neznámého zvuku. Ten slyšeli obyvatelé Klatov, Nýrska, Železné Rudy i na Domažlicku. Co za ním stojí? Meteorit, hrom, mimozemšťané? Spekulací je víc než dost.

„Co tu bouchlo? Otřásl se nám barák ze strany na stranu,“ stačil tento status na facebooku a další komentáře, kde všude byla rána slyšet, na sebe nenechaly dlouho čekat. Během chvilky hlásili lidé záhadný zvuk také ve Strážově, Plánici, Janovicicích, Nýrsku nebo Kdyni a na hromadě dalších míst. Co je původem zvuku je záhadou.

„Kousek od Klatov je lom, měla jsme to za odstřel,“ píše jedna z diskutujících. „Ježíš klid, Babišovi spadla peněženka,“ odlehčuje situaci další. Vysvětlení podávají další a další a přikládají fotodokumentaci, kterou raději ani nebudeme zveřejňovat.

Že by se jednalo o slabší zemětřesení nám zatím seismologové nesdělili. Možné je ještě jedno vysvětlení.

„Tady v pohraničí to slýcháme tak 3 -5 x za prázdniny. Tak to asi není neobvyklé. Přičítáme to přeletu stíhaček nadzvukovou rychlostí. Vytvoří jakousi zvukovou bublinu, která laicky řečeno, pak praskne,“ vysvětluje jedna z debatujících dam.

Ona bublina se také nazývá sonický třesk. Ten vzniká když letadlo letí rychleji než je rychlost zvuku, tedy kolem 1225 kilometrů za hodinu. Když zvukovou bariéru stroj překoná, ozve se rána, které se říká sonický třesk. Ten se může šířit do velké vzdálenosti v závislosti na větru. Ten dnes foukal od západu.

Je možné, že známe původce záhadného zvuku? Kdo ví ….  Každopádně to není poprvé, co se zde podobná anomálie vyskytla. Je tak možné, že se Klatovsko stane brzy rájem záhadologů.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky záhada, zvuk, Klatovy, zemětřesení, letadlo, Nýrsko, okres Domažlice, Železná Ruda, Andrej Babiš, Facebook, Strážov, Plánice, Kdyně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šlo o sonický třesk, zemětřesení nebo snad výbuch? Místní řeší záhadný zvuk  |  Klatovsko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.