Počasí dnes28 °C, zítra26 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Na jednom místě se potkaly unikátní parní stříkačky. Je z toho nový český rekord

Třináct unikátních provozuschopných parních stříkaček, které byly vyrobeny na konci 19. a na začátku 20. století, si zájemci mohli prohlédnout v Klatovech. Místní dobrovolní hasiči slavili 150 let od založení svého spolku a uspořádali celostátní sraz a soutěž parních stříkaček. Pečlivě opravované a po generace udržované stříkačky, které sloužily k dopravě vody k požárům do začátku 50. let 20. století, přivezli do Klatov dobrovolní hasiči z celé ČR. Podle Agentury Dobrý den padl český rekord v počtu funkčních parních stříkaček na jednom místě-

Podle velitele sboru SDH Klatovy Pavla Lajpolda, hlavního organizátora, je v ČR do 20 funkčních parních stříkaček. „Pozvali jsme jich 16, ale dnes je problém s lidmi, s časem a s dopravou," uvedl. Nadšenci z různých koutů země se o tyto historické unikáty starají a opravují je. Lajpold uvedl, že stroje mají hodnoty milionů korun, některé až desítky milionů. „Je jich tu hodně od pražské firmy R. A. Smekal, ale jsou tu i od jiných českých a rakouských výrobců," sdělil. Nejstarší byla parní stříkačka klatovských hasičů R. A. Smekal vyrobená v roce 1881 jako sedmý kus. Údajně zasahovala i při požáru Národního divadla v Praze. Poté ji renovovali a v roce 1892 ji za 3200 zlatých koupili klatovští hasiči a používali ji do roku 1954. Stroj je schopen čerpat a stříkat vodu do deseti minut.

Rekonstrukce parní stříkačky vyšla na cenu nové Škody Fabia

SDH Domažlice přivezl parní stříkačku R. A. Smekal z roku 1895, kterou zrekonstruovali v roce 2018. „Poprvé jsme ji vzali ukázat mezi lidi," pochlubil se starosta Sboru dobrovolných hasičů (SDH) v Domažlicích Luboš Mleziva. Stroj přestal fungovat ve 40. letech. Měl propálený kotel. „Má pro nás nevyčíslitelnou hodnotu, tohle už nikdo nikdy nevyrobí. Rekonstrukce vyšla na cenu nové Škody Fabia," řekl.

Bratři Jiří a Pavel Trojákovi z východočeského Oldříše u Poličky přivezli jako jediní kombinovanou stříkačku od vídeňské firmy Kenreuter z roku 1904, která se kromě pohonu na páru dá ovládat také ručně. „Jsme tady jediní, kteří mají stříkačku soukromě. Měla skončit ve šrotu a my jsme ji na poslední chvíli zachránili," vysvětluje Jiří.

Bratři až dodatečně objevili, že má stříkačka unikátní ruční pumpování. „Když hasiči přijeli k požáru a neměli ještě dost páry, tak už mohli pumpovat ručně a mezitím se jim vytvořilo tolik páry, že už stroj mohl pumpovat za ně," doplnil Pavel. Na světě se dochovaly tři kusy, ale jejich je údajně jediný funkční, jeden je v technickém muzeum ve Vídni. „Hodnota se dá těžko vyčíslit, takové věci už se neprodávají," řekli.

První disciplínou bylo roztápění parního stroje na čas. „Když má stříkačka pět atmosfér, tak zapíská a v tu chvíli máme splněno," uvedl Mleziva. Nejrychlejší Klatováci dnes zvládli roztopení na pět atmosfér za 11 minut a tři vteřiny, kdy byl parní stroj funkční. Potom stroj může sát vodu z rybníka nebo nádrže a funguje jako klasické pístové čerpadlo. Dále dnes hasiči "sestřelovali" kuželky na 20 metrů proudem vody, třetí disciplína byla stejná se zavázanýma očima a čtvrtým úkolem bylo plnění 200litrového barelu proudnicí.

Klatováci jezdí se stříkačkou do Polska, Maďarska, Německa a na Slovensko. „Tam nejde o soutěže, protože tam stříkačky nemají, takže tam stroj předvádíme veřejnosti," uzavřel Lajpold. SDH Klatovy má 84 členů, z nichž je 23 mladých a 20 členů je v zásahové jednotce.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Klatovy

Štítky SDH, Sbor dobrovolných hasičů, hasičská technika, historie, parní stříhačka, Klatovy, kniha rekordů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jednom místě se potkaly unikátní parní stříkačky. Je z toho nový český rekord  |  Klatovsko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.