Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Horažďovice pečují o své památky, postoupily do celostátního kola soutěže Historické město roku

Horažďovice zabodovaly v krajském kole soutěže Historické město roku a postoupily tak do celostátního kola. Jak uspějí se ukáže na slavnostním vyhlášení 18. dubna u příležitosti Mezinárodního dne památek a sídel. Přihlášku do krajského kola soutěže podaly ještě Kašperské Hory a Klatovy. Ocenění se uděluje od roku 1995 za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a zón.

„Památkový fond a celkově i historická zástavba a prostředí městské památkové zóny Horažďovice si dodnes uchovaly vysokou míru autenticity,“ hodnotí památkáři a komise pro krajské kolo soutěže. Podle nich se město věnuje nejcennějším památkám, zejména areálu zámku, který prochází postupnou obnovou. Restaurátoři se věnují také interiérům, kde proběhla obnova stěn a stropu v sálu v západním křídle nebo obnova mobiliáře.


Horažďovice, areál zámku, čp. 11, interiér po restaurování. Foto: Radka Kočí, Městský úřad Horažďovice.

V roce 2023 se v zámku podařilo také významně rozšířit stálou expozici marionet a je zde připravována výstavba depozitáře pro městské muzeum,“ pokračuje NPÚ. Obnovou prochází také zámecký pivovar včetně jeho rozhlehlých sklepů. „Rehabilitace této památky, rozložená do více let, probíhá za citlivého přístupu nových majitelů, ve spolupráci s městem a s městským muzeem, s cílem opětovného zahájení výroby piva,“ popisují památkáři z plzeňského Územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu. V současné době probíhá instalace technologického zařízení a v letošním roce by mělo být hotovo. Pozitivně hodnotí odborníci i připravovanou přestavbu kina Otava na víceúčelové městské zařízení a sádlo městské knihovny.

Na 2. příčce krajského kola soutěže se umístilo město Kašperské Hory, třetí skončily Klatovy. „Výsledky celostátního kola soutěže o Cenu za přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón za rok 2023 budou vyhlášeny 18. dubna 2024 v Praze v centru Pražská křižovatka u příležitosti Mezinárodního dne památek a sídel,“ uzavřeli památkáři.

Ohodnoť článek

Foto NPÚ územní pracoviště v Plzni

Štítky Historické město roku, NPÚ, Národní památkový ústav, soutěž, obnova památek, Horažďovice, zámecký pivovar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horažďovice pečují o své památky, postoupily do celostátního kola soutěže Historické město roku  |  Klatovsko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.