Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Platforma proti úložišti čeká, že se kvůli více jaderným blokům úložiště zvětší

Platforma proti hlubinnému úložišti radioaktivního odpadu se obává toho, že případná stavba více jaderných bloků v ČR výrazně zvýší požadavky na množství radioaktivních odpadů, které má úložiště pojmout. Vláda rozhodnutím z minulé středy poptat po firmách EDF a KHNP závazné nabídky až na čtyři nové velké jaderné reaktory mění také parametry budoucího úložiště vyhořelého jaderného paliva. Řekl to Michael Forman, starosta Horažďovic (Občané HD) a mluvčí platformy, která sdružuje obce a spolky ze všech čtyř lokalit zvažovaných pro stavbu úložiště v ČR. Finální místo má být jasné v roce 2028.

„Budou-li čtyři nové bloky a k nim deset středních či malých modulárních, které ohlašuje ČEZ, a ještě se prodlouží provoz stávajících jaderných elektráren, výrazně naroste množství vysoce radioaktivních odpadů. S opětovným využitím vyhořelého paliva totiž ČEZ dnes reálně nepočítá," uvedl Michael Forman. Negativní dopady tak budou podle něj větší, přitom obce nemohou o umístění úložiště rozhodovat.

Podle platformy bude Sněmovna znovu schvalovat zákon o úložišti zřejmě už v tomto týdnu. Vláda do něj původně navrhla spolurozhodující roli obou komor Parlamentu o výběru finální lokality, poslanci to ale loni 15. listopadu vyškrtli a požadovali, aby ho schvalovala jen vláda. Senát jim ale 20. prosince návrh vrátil. Platforma stále trvá na tom, aby s umístěním úložiště souhlasily také dotčené obce.

Pro výrazný rozvoj jaderné energetiky bude podle platformy nutné najít mnohem větší neporušený horninový masiv, než se plánovalo. V něm bude třeba vyrubat víc chodeb, dopady těžby budou výraznější, transporty a překládání odpadů potrvají delší dobu, uvedla platforma.

„Současná vláda nejenže dosud nedokázala transparentně vyřešit místo pro ukládání vyhořelého jaderného paliva, ale dělá další zásadní rozhodnutí o výstavbě nových jaderných bloků. V době, kdy se řeší bezpečnost a decentralizace energetických zdrojů, to zřejmě není cesta úplně správným směrem. Jde o politické rozhodnutí, ne o odborná hlediska," řekl Forman.

Podle Petra Kláska, který je za lokalitu Březový potok na Horažďovicku pověřený k jednání o úložišti, má být stavba na ploše 306 hektarů v hloubce až jeden kilometr, diskutuje se o zvětšení na 500 hektarů, tedy na 850 fotbalových hřišť. Povrchový areál a překladiště má stát na 20 hektarech. Pro úložiště asi za 110 miliard Kč se budou prověřovat kromě Březového potoka ještě Horka a Hrádek na Vysočině a Janoch u Temelína. Povolení ke geologickým vrtům má brzy vydat ministerstvo životního prostředí.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Správa úložišť jaderného odpadu SÚRAO

Štítky Jaderné úložiště, radioaktivní odpad, jaderný zákon, Březový potok, Klatovsko, Platforma proti hlubinnému úložišti, Temelín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Lidem, kteří brání výstavbě bezpečného úložiště jaderného odpadu, bych zkrátil dodávky elektřiny v poměru odpovídajícím podílu výroby a dodávek elektřiny z jaderných elektráren, protože součástí procesu výroby elektřiny z jádra je také uložení jaderného odpadu. Chápu, že ne každý musí znát technické detaily řešení úložiště, měl by však respektovat, že jeho návrh zodpovědně zpracovávají odborníci a nikoli hysterií stižení odpůrci jaderné energie.

Neděle, 11. února 2024, 09:48Odpovědět

Platforma proti úložišti čeká, že se kvůli více jaderným blokům úložiště zvětší  |  Klatovsko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.