Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Šumavští středověcí soumaři půjdou poprvé s koňmi a obilím z Rakouska do Německa

Šumavští soumaři půjdou tři dny s koňmi a českými výrobky z obilí z Rakouska do Německa. Spolu s německými a rakouskými partnery dojde karavana 12 koní a 40 lidí ve středověkém oblečení z 15. století v sobotu 5. srpna do bavorského Grafenau.

„Půjdeme od středy od devíti ráno z hornorakouského města Schärding do bavorského Grafenau po trase bývalé Zlaté stezky, která spojovala Kašperské Hory, Grafenau a Schärding a solnou oblast u Salcburku," popisuje historik a památkář ze sdružení HRAD Zdeněk Svoboda. Koně povezou sudy, v nichž se převážela sůl a pytle se zbožím. Podobně velká karavana chodí přes Rakousko a Německo jednou za pět až deset let.

„My jako Češi jsme čtyři se dvěma koňmi a jdeme vůbec poprvé. Chodíme pod hlavičkou spolku Gabreta Nova z Kašperských Hor, kde je nás pár," řekl Svoboda. Nadšenci chodí pravidelně po Šumavě zhruba dva roky. Podle Svobody v ČR žádná podobná soumarská skupina nefunguje, nikdo se tomu nevěnuje, v Bavorsku a Rakousku jich je několik.

„Smyslem je ukázat lidem, jak to dřív fungovalo. A současně to, že naše země byly vždycky včetně středověku obchodně propojené. My jsme tu neměli sůl, a tak jsme ji potřebovali dovážet z rakouských dolů," vysvětluje Svoboda. A nejkratší cesta byla přes překladiště v Pasově, kam ji dovážely lodě od Salcburku. Tam se překládala na koně, které ji pak po několika trasách dopravovali přes Šumavu do Čech. S ní vozili třeba ještě zbraně, drahé látky a exotické koření. Z Čech a Moravy se naopak do Podunají vozila hodně pšenice, po níž byla velká poptávka, a také slad a med, ale třeba i slanečci ze severu Německa. „Koně podobně jako dnes kamiony chodili vytížení tam i zpět," uvedl.

Do Schärdingu přijede česká část soumarské karavany v úterý odpoledne na soumarskou slavnost. První středeční úsek bude nejdelší - asi 33 km, druhý do Haus im Waldu kolem 20 a poslední kolem deseti kilometrů. Karavana projde ve čtvrtek přes historické centrum padesátitisícového německého města Pasov. V sobotu 5. srpna kolem 11:30 dojde do Grafenau, kde bude velký historický program v centru i v lázeňském parku. „Město se na celý víkend vrátí do středověku. A tam, kde se to odehrává, nebudou třeba ani dopravní značky, omotají je jutou. Bude tam spousta stánků a programu," láká Svoboda. Jeho hlavním bodem bude právě slavnostní uvítání karavany ze Schärdingu. Koně se pak ustájí přímo na náměstí, soumaři tam budou vařit guláš na ohni. Čeští soumaři přivezou jako dary produkty z obilí, hlavně české pivo.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město Grafenau

Štítky Soumaři, tradice, Šumava, Rakousko, Německo, karavana, středověká tradice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šumavští středověcí soumaři půjdou poprvé s koňmi a obilím z Rakouska do Německa  |  Klatovsko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.