Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Skanzen Chanovice láká na novou expozici Tradiční lidová kultura regionů Klatovy-Cham

Trvalou expozici tradiční rukodělné výroby i nemateriálních projevů tradiční lidové kultury Plzeňského kraje otevřelo dnes ve dvou historických chalupách skanzenu v Chanovicích Vlastivědné muzeum Dr. Hostaše v Klatovech. Tradiční lidová kultura regionů Klatovy - Cham představuje 13 tradičních řemesel, přišla téměř na šest milionů korun a podpořila ji EU. Otevřeno bude mít spolu se skanzenem, v němž je 20 nemovitostí 200 let staré lidové architektury Pošumaví, kdykoliv po domluvě, v červnu a v září o víkendech a o prázdninách každý den.

„V obytném domě Těšetiny číslo popisné 12 představujeme 13 mistrů rukodělné výroby, tedy tradičních řemeslníků Plzeňského kraje, jimž byl tento titul od roku 2017 udělen. Ve druhé chalupě Lužany číslo popisné 35 je 24 nositelů nehmotné tradiční lidové kultury regionu, což jsou třeba ochotnická divadla, dechové a dudácké kapely, masopusty a řemeslnické technologie," popisuje ředitel Vlastivědného muzea Dr. Hostaše Klatovy Luboš Smolík.

Mezi mistry řemesel je po dvou kovářích, řezbářích a krajkářkách, dále výrobce chodských dud, produkty z proutí a smrkových kořenů, soustružené dřevo a bednářské soudky a džbery. U nositelů nemateriálního dědictví jsou informační panely, divadelní kulisy a výjevy ze scén, masopustní masky, staročeské svatby z Plánice, uniforma dechové kapely Nýřaňanka z Plzeňska.

„V obou chalupách je interaktivní infokiosek, tedy v češtině a v němčině setříděné informace do částí - historické foto, staré foto, současné foto, archiválie, audio- a videospoty," řekl Smolík. V jedné z místností v chalupě z Těšetin je také ukázka prací 13 bavorských řemeslníků. „Ti ale mají svoji hlavní expozici v Neukrirchenu, kde má Plzeňský kraj také zástupce, například hračky, keramiku a soudky bednářů," uvedl.

Expozice je díky podpoře přeshraničního programu Cíl 3 EÚS kvalitně provedená profesionální firmou. Musí mít minimálně pětiletou udržitelnost a podle Smolíka určitě podpoří návštěvnost 30 let fungujícího skanzenu, který je regionálním pracovištěm pro tradiční lidovou kulturu v kraji a je pověřený výzkumem jejích projevů. Muzeum, kde je třeba špýchar, stodola a boží muka, má v depozitáři ještě deset rozebraných chalup a pět kandidátů v terénu, na jejichž obnovu shání dotace. „Už teď se mohou zájemci objednat a domluvit návštěvu skanzenu i nové expozice," dodal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Skanzen Chanovice, historie, Klatovy-Cham, tradiční lidová kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skanzen Chanovice láká na novou expozici Tradiční lidová kultura regionů Klatovy-Cham  |  Klatovsko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.