Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Domažlice pokračují v boji s velkou vodou, pomohou i dvě nové tůně

Nové a poměrně velké tůně jsou součástí dokončované protipovodňové hráze na potoku tekoucím od rybníka Tři vrby přes domažlický Hanův park. V případě povodní pustí tůně jen určité množství vody. Před časem dokončili v Domažlicích také stavbu protipovodňových zídek a sypané hráze v rokli pod Vavřinečkem.

V případě velké vody, proteče skrze výpustní trubku jen část vody, která posléze pokračuje ve vodoteči za areálem silničářů do parku, kde se větví. Oblastí by měla v budoucnu ještě vést stezka. ,,Oblast má rekreační charakter. Na jaře vzejde tráva a celý prostor se zazelená. Tůně se také kořenovým systémem zpevní. Bude to hezký pohled pro ty, kteří sem chodí na vycházky, pro pejskaře a další," zmiňuje místostarosta Stanislav Antoš (KDU-ČSL).

Tato stavba navazuje na předchozí sérii protipovodňových opatření na území Domažlic. Zároveň předchází celkové rekonstrukci Hanova parku. V minulosti se totiž několikrát stalo, že velká voda značně poškodila potůček, který jím protéká, cesty a jednou částečně protrhla hráz horního rybníka. Tehdy se voda valila ven z parku a zaplavila ulice U Nemocnice a Komenského. Teď zůstane průtok stabilní.


Protipovodňová opatření v rokli pod Vavřinečkem v Domažlicích

Loni v říjnu stavbaři dokončili práce na protipovodňových zídkách a sypané hrázi v rokli pod Vavřinečkem v Domažlicích. Stavba by měla pomoci ochránit přilehlou část města před vodou z přívalových dešťů. Projekt celkově vyšel na bezmála tři miliony korun.

„V rokli vznikají přehrážky, které se chovají jako suchá nádrž a budou se naplňovat vodou pouze při stékání srážkové vody do rokle a současně zadrží i splaveniny. Jakmile se jimi přehrážky zaplní, budou sloužit jako konsolidační nádrž. Protože k nim ale není možné zajistit řádný přístup, jsou navrženy jako bezúdržbové a z kamenné rovnaniny. Voda pak bude postupně prosakovat mezerami mezi kameny,“ popsal mluvčí města Josef Babor průběh stavby.

Prostor doplňuje také dřevěný chodník, aby byla snadno dostupná kontrola vybudovaných objektů. Využít ho mohou i lidé na procházkách nebo cyklisté. Údolím rokle totiž vede značená turistická stezka. 

Mezi další protipovodňová opatření v Domažlicích patří například zkapacitnění Zubřiny, odbahnění jezera a rybníků Zelenov, Radošov a Strakov. Dalším krokem byla obnova retenčního rybníka v oblasti Zelenovských rybníků, vybudování poldru v lokalitě Na Bábě, zmeandrování Petrovického potoka a vznik tří hrází na bývalém vojenském cvičišti.
Vzniku mohutné povodňové vlny zabránily při masivních lijácích na Šumavě křivolaké tvary mělkých toků

Před mohutnou ničivou povodňovou vlnou zachránily při velkých úterních lijácích a masivním tání sněhu nejen Sušici, nebo Rejštejn, ale i další obce, malebné šumavské říčky s mnoha meandry. Díky křivolakým tvarům potoků a mělkým korytům se voda...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Domažlice

Štítky Domažlice, protipovodňová opatření, tůně, voda, povodně, rybník, protipovodňová ochrana, Stanislav Antoš, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Domažlice pokračují v boji s velkou vodou, pomohou i dvě nové tůně  |  Domažlicko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.