Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Protipovodňové zídky mají ochránit město před velkou vodou, zachytí také splaveniny z polí

Na cestě od jezdeckého areálu na Vavřineček v Domažlicích vznikají nové protipovodňové zídky a sypaná hráz. Projekt vyjde na bezmála tři miliony korun a dokončený by měl být do konce září. Vedení města věří, že stavba pomůže ochránit přilehlou část města před vodou z přívalových dešťů.

„V rokli vznikají přehrážky, které se chovají jako suchá nádrž a budou se naplňovat vodou pouze při stékání srážkové vody do rokle a současně zadrží i splaveniny. Jakmile se jimi přehrážky zaplní, budou sloužit jako konsolidační nádrž. Protože k nim ale není možné zajistit řádný přístup, jsou navrženy jako bezúdržbové a z kamenné rovnaniny. Voda pak bude postupně prosakovat mezerami mezi kameny,“ vysvětluje mluvčí města Josef Babor.

Hlavním důvodem těchto protipovodňových opatření je ochrana Waldhegerovy ulice a zároveň snaha znemožnit splavování půdy. Podobné byly i důvody, které vedly před 150 lety radu města alespoň částečně problém řešit výsadbou stromů v tehdy zcela holé rokli. 

„V současné době jsou hotové dvě kamenné hrázky, mělo se pokračovat výstavbou třetí na nejvyšším bodě Vavřinecké rokle a nakonec by stavbaři dělali sypanou část v dolní části. S ohledem na deštivý průběh léta byl změněn pořad prací. Nejprve bude dobudována sypaná hráz, která bude schopna zachytit případnou přívalovou vlnu z prudkého deště ve větším objemu než hrázka nahoře na začátku kaskády," řekl místostarosta Stanislav Antoš (KDU-ČSL).

Prostor doplní také dřevěný chodník, aby byla snadno dostupná kontrola vybudovaných objektů. Využít ho budou moci i lidé na procházkách nebo cyklisté. Údolím rokle totiž vede značená turistická stezka.  

Mezi další protipovodňová opatření, které Domažlice v posledních letech zrealizovaly patří odbahnění rybníků na Zelenově a rybníka Jezero, výstavba vodní nádrže nad Jezerem, zrekultivován byl Petrovický potok, na bývalém vojenském cvičišti byly vybudovány tři nádrže, rozšířen byl most v ulici npor. O. Bartoška a navazující koryto Zubřiny. Kromě výstavby hrází v rokli se letos počítá i s výstavbou velké nádrže pod rybníkem Tři Vrby za zhruba 7,3 milionu korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Antoš

Štítky Domažlice, protipovodňová opatření, zídky, voda, povodeň, přívalové deště, nádrž, stavba, rybník, Stanislav Antoš, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Protipovodňové zídky mají ochránit město před velkou vodou, zachytí také splaveniny z polí  |  Domažlicko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.