Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Milovníci historie mohou vyrazit na Chodské slavnosti vlakem s parní lokomotivou Šlechtičnou

Už za pár dní ožijí Domažlice jubilejními 70. chodskými slavnostmi. Zájemci mohou přijet do chodské metropole i vlakem. O víkendu 10. a 11. srpna vypraví Iron Monument Club Plzeň (IMC) vlak tažený legendární parní lokomotivou Šlechtičnou. Vyjíždět bude ráno z Plzně, kam se večer opět vrátí. Mezitím bude několikrát pendlovat z Domažlic do Kdyně a na druhou stranu do České Kubice.

Iron Monument Club Plzeň chystá na nadcházející pouťový víkend jízdy parního vlaku, který povede legendární lokomotiva Šlechtična. Uskuteční se v sobotu 10. a v neděli 11. srpna. „Vzhledem k možnému delšímu časovému období mezi termíny zveřejnění a konání vlastní akce může dojít ke zmeně jízdního řádu vlaku. Z tohoto důvodu jsou zatím uvedené údaje pouze informativní,“ upozorňují pořadatelé z IMC Plzeň. Orientační jízdní řád najdete ZDE.

Jízda Šlechtičnou spadá pod akci “Letní nostalgické jízdy Plzeňským krajem“. Letos už je na programu jen jedna jízda, která se uskuteční 15. září. Zájemci se budou moci svézt motorákem Kredenc na den otevřených dveří Muzea a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici. 

Slavnosti ročně navštíví desítky tisíc lidí

„Očekáváme velkou návštěvu, větší než loni. Letos už by se mohla přiblížit předcovidovému období, kdy jsme byli úplně na vrcholu. Operátoři nám tehdy spočítali, že se za tři dny objevilo v Domažlicích 80 000 lidí. Koronavirus to výrazně snížil, ale od té doby to rok po roce stále přibývá," uvedl pro ČTK starosta Domažlic Stanislav Antoš (KDU-ČSL).

Do chodské metropole přijíždí lidé z celého Česka u ze sousedního Bavorska. A ze zahraničí budou i někteří vystupující, třeba folklorní soubor Podpoľanec. „Soubor působí ve středoslovenské Detve, v regionu Podpoľanie. Je pro něj charakteristický hudebně-taneční projev vycházející z tradic tohoto regionu. Jejich program zájemci uvidí v sobotu 10. srpna od 16:30 na pódiu u brány. Na stejném místě je diváci uvidí i v neděli v 11:30,“ láká mluvčí radnice Josef Babor

Na slavnosti přijede i soubor z chorvatského Bjelovaru z Bjelovarsko-Bilogorské župy, která je partnerským regionem Plzeňského kraje. Krajanské uskupení vystoupí v sobotu 10. srpna od 12:00 na pódiu v zahradě Chodského hradu. Také letos bude náměstí Míru plné stánků, jarmark bude nově i na Chodském náměstí před infocentrem. Kromě ukázky tradičních řemesel budou moci návštěvníci zakoupit chodské koláče, květiny, bylinky, kořenky a chybět nebude ani občerstvení.

Vavřinecká pouť se v Domažlicích stala v roce 1939 velkou manifestací českého lidu proti německé okupaci. Tehdy se jí zúčastnilo na 120.000 poutníků z celých Čech. Chodské slavnosti se konají od roku 1955 a v 50. a 60. letech byly určitou zástěrkou, aby se církevní stránka odsunula co nejvíc do pozadí. Počátkem 90. let se program slavností opět spojil s poutí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Plzeňského kraje

Štítky Chodské slavnosti, jízdy nostalgie, parní vlak, parní lokomotiva, Šlechtična, IMC

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milovníci historie mohou vyrazit na Chodské slavnosti vlakem s parní lokomotivou Šlechtičnou  |  Domažlicko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.