Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Jediný přístupný důl na slídu v Česku vypadá jako z pohádkového světa, brzy otevře svou další část

Díky nadšencům ze spolku Domažlický dějepis se chodská metropole může pyšnit turistickým lákadlem v podobně dolu Na Kole, kde se v minulosti těžila slída. Důl je celoročně přístupný, prohlídky je nutné si předem rezervovat. Od ledna se navíc budou moci návštěvníci kochat i komorou, které vévodí 1,5 metru silná vrstva zářivě bílého křemene.

Štola Na Kole nabízí 330 metrů chodeb a Jaroslav Dvořák z Domažlického dějepisu ji s kolegy poměrně dobře zmapoval. 

Němci během války používali slídu i místo skel do leteckých přístrojů. V dole pracovalo až 80 horníků. Po skončení těžby byl důl desítky let opuštěný a plnil se odpadky.

„U štoly Na Kole víme přesné datum jejího otevření. Bylo to 18. listopadu 1943. Je to štola, která měla za účel těžbu slídy pro německý válečný průmysl. Těžba probíhala tak, že se vytvořily chodby do stran a vznikly tam velké komory, kde se potom těžilo v takovém obrovském sále. To, co nepotřebovali, tak tam nechávali. Sály jsou až z poloviny naplněné kamenivem a na stěnách jsou vidět plochy slídy. Je to takový pohádkový svět. Když to nasvítíme, tak se to krásně třpytí. S koncem války bylo jasné, že bude muset ustat i těžba. V dubnu 1945 se důl uzavřel,“ popsal Dvořák.

Důl na slídu je pro veřejnost otevřený už více než rok a jedná se o jediné přístupné dílo svého druhu v tuzemsku. Zájem o prohlídky mají lidé z celé republiky. Dosud mohli nahlédnout do dvou komor. Od ledna se jim zpřístupní třetí, ta největší. „Jedná se součást ložiska, kde jsou dvě čočky křemene, jsou to vrstvy s mocností od 70 do 150 centimetrů. Je to krásný bílý křemen a je to rarita, kterou v Čechách v současnosti nemůžeme jinde vidět," sdělil Dvořák České tiskové kanceláři.

Důl nemá pravidelnou provozní dobu, prohlídky probíhají spíše o víkendech a vždy po předchozí domluvě. V jedné skupině průvodcem může jít maximálně 10 lidí. Délka prohlídkového okruhu trvá zhruba 50 minut. Z bezpečnostních důvodů se na místo mohou podívat pouze děti nad šest let. Více informací najdete na webových stránkách Domažlického dějepisu.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Malodoly uhelné, Domažlický dějepis

Štítky Na Kole, Domažlicko, Domažlický Dějepis, hornické památky, těžba slídy, důl, tip na výlet

Jediný přístupný důl na slídu v Česku vypadá jako z pohádkového světa, brzy otevře svou další část  |  Domažlicko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.