Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Před 100 lety navštívil Masaryk Domažlice, vítaly ho davy nadšených lidí v krojích a bohatá výzdoba

Příjezd prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka na náměstí Domažlicích byl vskutku velkolepý. Okna domů byla vyzdobena chvojím a prapory. Trubačský sbor hrál z věže kostela fanfáry z Libuše, což se mísilo s radostným provoláváním slávy nadšených obyvatel z širého okolí. Zajímavostí je krátký šestnáctiminutový film, který mohou spatřit návštěvníci Chodského hradu, kde je aktuálně k vidění výstava Vítej, tatíčku prezidente.

První prezidentská návštěva chodské metropole je poměrně dobře zdokumentovaná. Zachoval se její podrobný program, zasedací pořádek u slavnostní večeře i rozpis obsazení kočárů.

Masarykova návštěva chodské metropole nebyla příliš dlouhá. Zvláštní vlak přijel do stanice 2. května 1923 v 18 hodin a 35 minut. Prezidenta na stanici uvítal starosta města. „Lid domažlický přišel, aby pozdravil toho, který tolika krásnými činy zabezpečil si v srdcích Československého lidu památku nehynoucí. Buďte nám vítám, pane prezidente. Jsme zde sice na Chodsku trochu drsní, ale za to upřímní a věrní,“ cituje starostu M. Kellnera periodikum Venkov ze dne 3.5.1923.

Masaryka během návštěvy doprovázel například také ministr národní obrazy František Udržal, generál Syrový a mnozí další. „Po celé jízdní dráze byl uspořádán hustý špalír spolků a školní mládeže, jímž slavnostně vjel pan prezident na náměstí, kdež mu v obrovských masách se dostavivší obecenstvo učinilo nadšené ovace,“ stojí ve zprávě o návštěva prezidenta ve spisech Státního okresního archivu v Domažlicích.

První Masarykova návštěva Plzně se neobešla bez incidentů, rozzuřený dav lynčoval nebohou Němku

Do posledního místa zaplněné plzeňské náměstí přihlíželo 17. května roku 1919 historické události. Západočeskou metropoli poprvé navštívil československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Zdaleka ne všichni se radovali a zástupce německé menšiny...

 

Prezident se poté odebral s družinou do vyzdobené zasedací síně radnice, kde se setkal se zástupci všech úřadů a podepsal se do pamětní knihy obce. Poté ho čekala večeře v dnešním Sokolském domě v horní části náměstí, kde i přespal. Následující den se účastnil vojenské přehlídky v kasárnách a přijal hold od zástupců chodských obyvatel. Poté odjel vlakem do Klatov.

První návštěvu Masaryka v roli prezidenta si připomínají Domažlice prostřednictvím výstavy, která je až do 27. května ke shlédnutí na ochozu Chodského hradu.

„Vzácný šestiminutový film, desítky fotografií, nepřeberné množství podrobností a třeba i prezidentský podpis v pamětní knize. To vše i mnohé další představuje nová výstava v Muzeu Chodska, která připomíná pobyt prezidenta Masaryka v Domažlicích v roce 1923,“ láká na výstavu mluvčí radnice Josef Babor.

Nebyl to první Masarykův pobyt v chodské metropoli. Přivedla sem ho tam již v roce 1891 jeho kandidatura do říšské rady za Národní stranu svobodomyslnou (tzv. mladočeši) za skupinu měst Domažlice – Písek. Přestože Domažličtí tehdy Masaryka nevolili, poslanecký mandát za tuto skupinu měst TGM přece jen získal. Třetí návštěva se datuje na 9. dubna 1893, tehdy svým příznivcům v sále U Šumavy vysvětloval, proč se chce vzdát říšského mandátu.

Ohodnoť článek

Foto Domažlický dějepis, Město Domažlice, Národní archiv

Štítky TGM, Masaryk, prezidentská návštěva, Masaryk v Domažlicích, Domažlice, výstava, historie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před 100 lety navštívil Masaryk Domažlice, vítaly ho davy nadšených lidí v krojích a bohatá výzdoba  |  Domažlicko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.