Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zchátralý zámek v Poběžovicích se dočká obnovy, celková rekonstrukce vyjde na více než půl miliardy

Poběžovice na Domažlicku zahájily obnovu svého zámku. Po 20 letech, kdy památka chátrala, začali stavbaři opravovat barokní krov a střechu na nejzchátralejší části. Město už požádalo ministerstvo kultury o prohlášení zámku národní kulturní památkou, podporují to kraj a památkáři. Hotové jsou také hlavní vstupní dveře.

Podle něj je třeba každý rok opravit na zámku malou část, ne 20 let čekat na větší investici. Poslední větší práce tam byly před dvaceti lety. Město je připraveno dávat do zámku ze svého milion korun ročně. Cenu kompletní rekonstrukce odhaduje až na 750 milionů korun.

„Do konce roku stabilizujeme střechu v části pod věží, kde byla destrukce a napadení houbou největší. Z plochy střechy se opraví pětina," uvedl starosta Martin Kopecký (Nezávislí za Poběžovice). Na první etapu za dva miliony korun dalo ministerstvo čtvrtinu. Město už má projekt i povolení na kompletní rekonstrukci střechy, na niž shání ještě 13 milionů. Žádá o dotace ministerstvo kultury a Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF). Příští rok bude pokračovat opravou barokního schodiště u hlavního vstupu za dva miliony korun.

Opravy ale mohou omezit vysoké výdaje na energie a město navíc dokončuje obnovu kostela v Šitboři, která už stála deset milionů korun, polovinu z toho dalo MK, Česko-německý fond budoucnosti, místní i němečtí rodáci. „Dva roky tam budeme ještě sanovat zdi lodi a pak se rozhodneme, co dál. Jestli ji zastřešíme, nebo necháme zakonzervované jako důkaz doby," popisuje Kopecký.

Zchátralé městské lázně projdou obří proměnou, vznikne tam sál pro stovky lidí i depozitář

Tři dekády městské lázně v srdci Plzně jen chátraly. Za pár let by v nich ale měla najít nové zázemí Západočeská galerie a krajské organizace. Opravy by měly podle odhadů vyjít až na 1,5 miliardy korun. Kromě přestavby dostanou lázně i další...

 

Projektů na rekonstrukci zámku už bylo několik, vždy s jiným využitím. Plzeňský ateliér Soukup - Opl - Švehla teď kreslí studii pro projekt a využití novějšího jižního křídla, kde je 20 let opravená střecha. Následně město zadá projekt za 2,2 milionu korun. Jižní křídlo by mělo být kulturním centrem se sálem, ubytováním a kavárnou.

Město už požádalo ministesrtvo o prohlášení zámku národní kulturní památkou. „Rozhoduje se to v listopadu. Maximálně příští rok by to mělo být, protože kraj tomu dal plnou podporu, i Národní památkový ústav, takže by tomu nemělo nic bránit," řekl starosta. Poté by zámek dostával více dotací z ministerstva kultury i EU. Jeho celková rekonstrukce se odhaduje na půl miliardy korun, podle Kopeckého ale spíš na 750 milionů korun. Je vytvořená pracovní skupina s památkáři, úředníky, stavbaři a projektanty.

Poběžovice v září uspořádaly v Bruselu výstavu věnovanou českému mysliteli Richardu Mikulášovi Coudenhove-Kalergimu, který na zámku žil a byl otcem myšlenky o sjednocené Evropě. „Je velmi důležité zámek v evropských kruzích propagovat, protože má i evropskou historii. K tématu by se určitě jeho část využila, mohly by se tam setkávat evropské špičky," myslí si Kopecký.

Richardův otec byl diplomatem v Japonsku, kde se oženil s dcerou obchodníka Micuko Aojamovou. Na zámek rodina přišla, když byl Richardovi rok. „Chceme tam také expozici k paní Micuko, jejíž odkaz stále žije. V regionu je to něco tak speciálního, protože to byla první Japonka, která žila v Evropě," uvedl starosta. Velmi činná v tomto směru je japonská spisovatelka Masumi Muraki Bötcherová, která vozí do Poběžovic návštěvy z Japonska a Německa. „Japonci sem hodně jezdí," řekl. Město se k jejich vlivu odkazuje také zenovou zahradou míru vybudovanou v roce 2015.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zámek Poběžovice

Štítky zámek Poběžovice, rekonstrukce zámku, obnova památky, národní kulturní památka, zámek, Poběžovice, střecha, Ministerstvo kultury České republiky, projekt, okres Domažlice, Státní zemědělský intervenční fond, Japonsko, Evropa, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aleš Cais

"Město je připraveno dávat do zámku ze svého milion korun ročně. Cenu kompletní rekonstrukce odhaduje až na 750 milionů korun." - Tak to budou zámek rekonstruovat 750 let ;)

Pondělí, 31. října 2022, 20:54Odpovědět

Zchátralý zámek v Poběžovicích se dočká obnovy, celková rekonstrukce vyjde na více než půl miliardy  |  Domažlicko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.