Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Nejistá situace v ovocných sadech, bez zahraničních pracovníků nesklidí

Každý rok řeší majitelé sadů ten samý problém. Kdo sklidí úrodu? Češi o tuto krátkodobou sezónní práci zájem nemají, a tak sem jezdí hlavně pracovníci ze zahraničí. Nejvíce z Ukrajiny, Rumunska a Bulharska. Jenže teď je situace o to komplikovanější, že prakticky nikdo netuší, co bude. Pokud se kvůli pandemii opět uzavřou hranice, nebude mít kdo stromy očesat.

„Mohu to potvrdit, samozřejmě se jedná o letitý problém, který je letos komplikovaný tím, že se měnily podmínky při zahraničním styku v zemích, odkud se ti pracovníci rekrutují. Česká pracovní síla o to nemá zájem, takže jsme závislí na zahraničí. Je to komplikované, prodražují to testy, opatření, doprava a tak dále,“ komentuje celou situaci předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Podle něj je zde stále nejistota, jestli vůbec zůstanou otevřené hranice po celou dobu, co zde bude třeba pracovníků do ovocných sadů. Sklizně jablek přitom začnou už za pár týdnů a potrvají minimálně do půlky listopadu.

„Pokud bude nedostatek pracovníků, tak je zde možnost, že se ta úroda prostě nesklidí, tak to je. Ale nechci předjímat,“ konstatuje Ludvík.

V Nebílovech zatím vidí situace pozitivně. Momentálně tu naplno běží sklizeň švestek, poté přijde řada na jabloně. Nejvíce sem z ciziny míří Ukrajinci. „My bychom bez zahraničních pracovníků nesklidili. Český lidi pracovat nechtějí, alespoň v tom našem oboru. Zatím lidi mám, jsou testovaní, přijíždí sem v pořádku, takže zatím problém nemám,“ říká vedoucí sadů v Nebílovech Jana Zikmundová

Sklizeň za pár týdnů začne také na velkostatku Vranov v Břasích na Rokycansku. I zde musí každý rok řešit, aby byl dostatek česačů. „Zatím na sklizeň to vypadá, že jich bude dost, ale uvidíme, kolik jich opravdu fyzicky přijde a kolik jich zůstane. Máme tu stálé lidi, kteří chodí každý rok už několik let. Nemyslím si, že to bude u nás nějaký velký problém. Třeba před dvěma lety, když byla ta sklizeň hodně veliká, tak to bylo možná složitější než letos. Těch lidí jsme tenkrát potřebovali 3x tolik, a to bylo nemožné,“ vzpomíná majitel sadů Richard Schwarz.

Letos úrodu zdecimovaly jarní mrazy, přesto to zde nevidí moc katastrofálně a odhadují, že sklizeň bude lehce pod průměrem. „Obděláváme odhadem 40 hektarů, největší podíl mají jabloně, trochu hrušek a švestek. Uvidíme až se začne česat, záleží kolik tam bude konzumních jablek a jablek na zpracování a také jaké budou ceny v krámech, ty neurčujeme my,“ dodává Schwarz.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky sklizeň, úroda, sad, zemědělci, jablka, zahraniční pracovníci, agentury, Ukrajina, Bulharsko, Rumunsko, jablko, Richard Schwarz, Česko, Nebílovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejistá situace v ovocných sadech, bez zahraničních pracovníků nesklidí  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.