Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Sbírejte semínka ze svého okolí, prosí lesníci

Sbírejte semínka dřevin, tak zní netradiční výzva lesníků. Kvůli těžbě kůrovcového dřeva vznikají velké paseky a lesní hospodáři se potýkají s nedostatkem pracovních sil. I proto se obrací na veřejnost, aby jim pomohla lesy znovu zasázet a zároveň omladit současný porost. Sbírat by proto měli semena z okolí Spáleného Poříčí, kde s tímto nápadem přišli.

Břízy, třešně, duby nebo buky. Celá řada dřevin, které by měly opět oživit lesy na Spálenopoříčsku. I zde jako na mnoha dalších místech probíhá těžba kůrovcem napadených stromů. Kvůli obrovským plochám vysázených smrků nutně vznikají i velké planiny.

„Celkově máme velký objem kůrovcové těžby a vznikají nám velké paseky. Zhruba teď jsme určitě na pěti hektarech. Uvidíme až skončíme, protože pořád ještě sděláváme a ty holiny přibývají. Odhaduji že na konci to bude tak těch pět až osm hektarů,“ popisuje lesník Daniel Graf.

I proto, že mají nedostatek lidí a nechtějí, aby paseky nahodile zarůstaly, obrací se Graf na veřejnost, aby lidí zkusili sbírat semena dřevin ve svém okolí.

„Máme omezený počet lidí na zalesňování a abychom to všechno stíhali a paseky nezarůstaly, tak bychom rádi předsazovali semínka. Ať nám ta něco vyroste, zarůstají ty paseky i tímto materiálem, který lidé nasbírají z okolí,“ říká Graf.

Spolu s kolegy vytvořil i kalendář, kdy je vhodné, jaká semena sbírat. Zároveň na stránky města přidali i atlas, aby měl každý jistotu v tom, co sbírá.

Nasbíraná semena mohou lidé nosit na radnice, kde je na ně připravena nádoba. Pokud se podaří nabírat dostatek materiálu, rádi by spolu s veřejnosti na podzim stromy vysázeli.

„Projít si to a ukázat výsadbu těch semen, jak se to provádí a kde je to vhodné, aby pak mohli chodit a sázet i sami. Do budoucna s tím smrkem nepočítáme, určitě ne v takovém množství jako je tam teď, takže aby i ty staré porosty, které ten kůrovec jednou napadne, aby už tam byly nové mladé stromy,“ dodává lesník.

A zároveň zmiňuje, že současný rok kůrovci moc nepřeje. Druhé rojení, které právě v těchto dnech probíhá, je znatelně slabší než v uplynulých letech. Napadené stromy po několika letech také opět produkují smolu a díky srážkám v posledním měsíci mají opět sílu se trochu bránit.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky sazenice, strom, les, ekologie, kůrovec, Spálené Poříčí, dřevina, těžba, kůrovci, Daniel Graf

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sbírejte semínka ze svého okolí, prosí lesníci  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.