Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nachystejte foťáky, kometa Neowise bude k Zemi nejblíže už za pár dní

Kometu Neowise je možné v těchto dnech pozorovat na nebi i pouhým okem. Po několika letech se jedná o nejzářivější kometu, vidět je nad severním obzorem za který nezapadá. Jasná obloha pak dává jedinečnou příležitost pořídit si unikátní snímek, nutné je ale myslet na vhodné místo, odkud kometu pozorovat a fotit.

Vydařenými snímky komety se může pochlubit i Vladislav Hosnedl z meteostanice v Chotěšově. Jeho snímky už mají stovky sdílení. Aby takovou fotku vůbec vytvořil, musel popojít kousek od města.

„Vytipoval jsem si místa na focení, protože kometa je teď na severním obzoru a poměrně nízko, takže ideální je mít výhled a malý světelný smog. Teď jsem fotil v neděli a v úterý, kousek od Kašperských hor a tam je to světelné znečištění mnohem menší, takže ta kometa při stejné ohniskové vzdálenosti byla obří oproti tomu, co jsem fotil v Sušici, kde je ten světelný smog značný,“ popisuje Hosnedl.

Na jednom snímku se mu podařilo zachytit kometu jak přelétá nad hradem Kašperk, na tento snímek měl už pár dní políčeno. Tuto kompozici jsem si naplánoval již pár dní před, a tak výlet do podhradí hradu Kašperk byla sázka na jistotu. Opravdu kousek od Kavrlíku bylo možné spatřit tuto nádhernou kometu přímo nad hradem. Trochu jsem poladil i techniku focení a také využil menšího světelného znečištění, takže krásně vynikne i druhý ocas komety,“ popisuje Honsedl u své fotografie.

České fotografie, světový úspěch

Už dva snímky tuzemských fotografů vybrala NASA jako „Astronomický snímek dne“ anglicky Astronomy Picture of the Day, zkráceně APOD. Jde o velice prestižní ocenění, fotografie doplňují průvodní texty překládané do 23 jazyků včetně češtiny. Do této doslova hvězdné společnosti se dostal Petr Horálek, který zachytil kometu nad Orlickoústeckem, dalším koho zahraniční astronomové vybrali, byl brněnský fotograf a matematik Miroslav Druckmüller. Právě tito dva fotografové se ve výběru objevují nejčastěji. Kdo další uspěl je možná najít na webu České astronomické společnosti. Motto APODu zní „Objevujte vesmír“ a snímky dne vyhlašují už od roku 1995.

Kometu je možné pozorovat pouhým okem, nejlepší den pro pozorování i focení bude dozajista příští čtvrtek 23. července, kdy bude nejblíže Zemi. Vidět by měla být ještě začátkem srna, pak začne postupně slábnout až úplně zmizí z dohledu.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vladislav Hosnedl / Petr Horálek / Miloslav Druckmüller

Štítky kometa, fotograf, Neowise, astronom, Chotěšov, Země, hrad, fotografie, Petr Horálek, NASA, Kašperk, Česká astronomická společnost, Kašperské Hory, Astronomy Picture of the Day

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nachystejte foťáky, kometa Neowise bude k Zemi nejblíže už za pár dní  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.