Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Stavbou roku Plzeňského kraje je firemní budova, zámek a vnitroblok. U veřejnosti zabodoval klášter Plasy

Administrativní budova Importo v Klatovech, rekonstrukce zámku Týnec u Klatov a revitalizace vnitrobloku v Manětínské ulici v Plzni. To jsou projekty, které se pyšní titulem Stavba roku Plzeňského kraje. V hlasování veřejnosti uspěla obnova opatské rezidence kláštera Plasy.

„Z 18 nominovaných staveb jsme letos vítěze vybrali mezi novostavbami, rekonstrukcemi a v kategorii veřejných prostranství,“ uvedl předseda odborné poroty Miloslav Michalec. U administrativní budovy společnosti Importo v Klatovech ocenila porota architektonicky čistý zvar a funkcionalistický nádech. „Velké prosklené stěny příhodně opticky propojují interiér s exteriérem. Částečně zapuštěná skladovací hala na automobily s pojízdnou střechou je účelně propojena gradujícími kaskádovými parkovacími terasami, sloužící jako venkovní showroom a dodává horizontalitě areálu dynamiku,“ uvedla porota.

Klášter Plasy dokončil velkou obnovu opatské rezidence za 201 milionů korun

Nový návštěvnický okruh zaměřený na šlechtický rod Metternichů otevře 21. července klášter Plasy na Plzeňsku. Je v nové prelatuře opatské rezidence, jejíž kompletní obnovu v hodnotě 201 milionů korun dokončil po více než dvou letech Národní...

U Zámku v Týnci odborníci ocenili citlivou rekonstrukci i zapojení současného umění. „S trochou nadsázky se dá říct, že tam kde zakládající majitel spolu s barokním architektem Giovanni Battistou Alliprandim přestal budovat, současní majitelé plynule navázali. Budova je nově vybavena citlivými autorskými detaily, ale také současnými uměleckými invencemi, které po 300 letech navazují na Alliprandiho plány, komponovat barokní prostory s velkorysým uměním,“ zhodnotila odborná porota.

Úprava vnitrobloku v Manětínské ulici v Plzni obdržela titul za nápaditý, jednoduchý a přitom funkční návrh kavárny doplněný o sportovní plochy. „Návrh vhodně využívá terénního rozdílu, veškeré materiály i formy působí jednoduše a přesto účelně. Architektonický výraz nové kavárny představuje soudobé kvalitní řešení,“ dodali hodnotitelé.

Do třetice zamířila do Klatov i Cena poroty za obnovu měšťanského domu s vinárnou Kräm Bistro & Wine. Odborná porota ocenila kvalitní citlivou rekonstrukci v kombinaci s elegantním moderním interiérovým designem. Cenu hejtmana získala obnova opatské rezidence kláštera Plasy, která zvítězila i v hlasování na internetu. „Na severním Plzeňsku díky této stavbě máme další skvělý turistický cíl, který si návštěvníci budou moci v plaském klášteře prohlédnout na nově otevřené prohlídkové trase,“ říká hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti).

FOTO: Národopisné muzeum se pyšní novými prostory i zbrusu novou a moderní expozicí

Národopisné muzeum Plzeňska, které sídlí ve dvou historických domech, prošlo výraznou proměnou. Kromě nově zpřístupněných částí se mohou návštěvníci těšit na dva okruhy. Jeden odvypráví příběh člověka, jenž se v 19. století narodil na venkově a...

Cena plzeňského primátora putovala do krajem zřizovaného Západočeského muzea za rekonstrukci Národopisného muzea Plzeňska. Porota ocenila revitalizaci dvou propojených historických objektů muzea v exteriéru i interiéru. „Každá opravená památka má pro město velký význam a je třeba si jí vážit. Obnova Národopisného muzea Plzeňska jde ruku v ruce s naším cílem revitalizovat náměstí Republiky, na kterém se nachází,“ uvedl primátor Roman Zarzycký (ANO).

Ministerstvo průmyslu a obchodu ocenilo výstavbu haly se zázemím Urbanity Campus v Tachově, Svaz podnikatelů ve stavebnictví zase modernizaci železničního uzlu se zastávkou Plzeň-Slovany.

Odborná porota dále udělila tři čestná uznání. Dům přírody Brd ve Strašicích ocenila za komplexní a pečlivou rekonstrukci kulturní památky v srdci středních Brd, rodinný dům Pecihrádek za promyšlenou venkovní i vnitřní kompozici citlivě zapadající do kontextu krajiny a bránu do Borského parku v Plzni za architektonicky vkusné a účelné řešení veřejného prostoru, tvořící jeden z dílků atraktivní tváře celého města.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Stavba roku Plzeňského kraje

Štítky Stavba roku, architektura, novostavby, architektonická soutěž, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavbou roku Plzeňského kraje je firemní budova, zámek a vnitroblok. U veřejnosti zabodoval klášter Plasy  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.