Počasí dnes28 °C, zítra26 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Plzeňský kraj může hned poskytnout dotace obcím postiženým záplavami

Finanční pomoc z dotací určených na obnovu území postiženého pohromou může téměř ihned poskytnout Plzeňský kraj obcím, které postihly záplavy a bleskové povodně. Peníze mohou použít na nápravu škod, poničené mostky, propustky či komunikace. Kraj na tento účel každoročně vyčleňuje čtyři miliony korun, řekl hejtman Rudolf Špoták (Piráti).

„Máme na to speciální fond ve výši čtyři miliony korun, jsme samozřejmě připraveni ho v případě potřeby navýšit. Je to fond na odstraňování škod a je to určeno pro obce, kterým můžeme pomoci až ve sto procentech nákladů," uvedl hejtman Rudolf Špoták. Škody, které na konci května a začátku června způsobily v kraji přívalové deště a záplavy, zatím nejsou sečtené. Špoták předpokládá, že se budou pohybovat v milionech korun. „Zatím máme předběžné informace z nejvíce zasažených Štěnovic, zasažena byla také obec Dřevec. Čeká se na okamžik, kdy voda opadne a začnou se sčítat škody," poznamenal hejtman.

FOTO: Divoká voda z rozbouřených toků brala auta, zaplavovala domy a ničila majetky. Nouze nebyla o dramatické záchrany osob

O dramatické okamžiky nebyla nouze v neděli na území Plzeňského kraje, kde se v důsledku přívalových lijáků vylévaly z koryt řeky i potoky. Voda zaplavila domy, silnice, pod vodou se ocitla celá řada automobilů, do toho padaly stromy a vrtulník...

 

Peníze od kraje může podle něj obec žádat i zpětně na již proplacené náklady spojené s odstraňováním škod. Zejména menší obce, které nemají na účtech nadbytek peněz, mohou krajskou dotaci použít spolu s vyplacenou pojistkou na opravu poničené infrastruktury, veřejného osvětlení či veřejnosti sloužících budov. V minulosti se podle Špotáka stovky tisíc korun využily například na škody způsobené silným krupobitím. Ne každý rok fond obce vyčerpají.

Materiální sbírka ve Štěnovicích

V zasažených obcích zatím pokračuje úklid po záplavách a likvidace následků. Ve Štěnovicích mohou lidé využít i darů z materiální sbírky. Darovat je možné například lopaty, podlahové stěrky, hadry, ochranné a úklidové pomůcky. Hlásit se mohou také dobrovolníci, na pomoci s úklidem se domlouvají přímo se zasaženým lidmi, informoval na obecním webu starosta Jan Polívka.

Lidé zasažení povodní mohou také požádat na Úřadu práce o dávku pomoci v hmotné nouzi, která je určená především pro náhlé mimořádné výdaje, jako je oblečení, potraviny a podobně.

Hladiny řek v Plzeňském kraji dál pomalu klesají. Druhý povodňový stupeň má už jen Radbuza v Plzni - Lhotě a na odtoku z nádrže České údolí v Plzni. První stupně jsou na Úhlavě ve Štěnovicích a na Berounce v Plzni na Bílé Hoře a v Liblíně na severním Rokycansku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Plzeňského kraje

Štítky povodně, následky povodně, Štenovice, odklízení následků povodní, materiální sbírka, pomoc kraje, dotace, velká voda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj může hned poskytnout dotace obcím postiženým záplavami  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.