Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Internetem se šířilo vytí vlků v podhůří Šumavy. Podvod, upozornila organizace

Desítky tisíc lidí reagovaly na video, které mělo vzniknout v podhůří Šumavy. Na záběrech je slyšet vytí vlků, realita je však jiná. Nezisková organizace totiž informovala o tom, že se zvuková stopa do videa přidala později.

„20 km od Svojnice (osada Strunkovic nad Blanicí). Děkuji za zaslané video. Pusťte si zvuk,“ stojí v popisku videa, které se objevilo na Instagramu. Na záběrech je slyšet hlasité vytí. Do dnešního dne na záběry reagovalo přes 30 tisíc lidí. 

Reakce byly různé, někteří lidé to považují za dobré znamení, jiní mají z vlků obavy. Nyní se ukázalo, že jde o podvod. Ve facebookovém příspěvku na to upozornil účet Ochrana velkých šelem, který provozuje nezisková organiace Hnutí Duha Šelmy. 

„Pozor, od minulého týdne se šíří další VLČÍ HOAX! Konkrétně s videem, kde jsou v pozadí slyšet vyjící vlci "ze Šumavy". Upozorňujeme, že vytí je do videa záměrně přidáno. Audio originál jsme dopátrali na TikToku,“ stojí v příspěvku. Do komentářů jeho autoři nahráli také originální zvuk.

Zástupci neziskové organizace podle svých slov nechtějí tvrdit, že vlci na Šumavě nežijí. Cílem podle nich bylo vyvrátit zvuk, který se do videa přidal s úmyslem "vyvolat strach".

Správa NP Šumava dlouhodobě monitoruje výskyt vlka na Šumavě. Nyní se v národním parku nachází šest teritorií vlčích smeček.

Rostoucí populace vlka na Šumavě by mohla mít vliv na obnovu lesa, a to díky dopadu výskytu těchto šelem na pohyb a počet jelenů, srnců a prasat. Zda to tak je, nyní zkoumají vědci. Na výzkumu se podílí také správy českého Národního parku Šumava a německého Národního parku Bavorský les.

Projekt má trvat tři roky. Ukázat by měl, jak se chovají jeleni, srnci a divoká prasata v oblasti, kde se pohybují vlci. Na Šumavě teď podle správy parku žijí vlci trvale v šesti teritoriích.

Vlků na Šumavě přibývá, vědci zkoumají jejich vliv na obnovu lesa. Trvale tam žijí v šesti teritoriích

Rostoucí populace vlka na Šumavě by mohla mít vliv na obnovu lesa, a to díky dopadu výskytu těchto šelem na pohyb a počet jelenů, srnců a prasat. Zda to tak je, nyní zkoumají vědci. Vědci sledují pohyb zvířat pomocí GPS obojků, jejich počet...

 

„Populace tohoto vrcholového predátora na Šumavě postupně stále roste," sdělil Jan Mokrý ze zoologického oddělení správy šumavského parku. Návrat vlka do přírody je podle vědců dobře zdokumentovaný. „Postrádáme ale vědecká data o ekologickém vlivu vlků na přírodu, která je dnes pod silným tlakem vysokých stavů populací srnce obecného a jelena evropského," uvedl hlavní řešitel projektu Aleš Vorel z Fakulty životního prostředí ČZU.

Ohodnoť článek

Foto Jakub Bartoš

Štítky příroda, vlk, šumava, národní park

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Internetem se šířilo vytí vlků v podhůří Šumavy. Podvod, upozornila organizace  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.