Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

O křeslo v Senátu usiluje ve volebním obvodu Plzeň-město celkem sedm kandidátů

Sedm kandidátů se může v zářijových senátních volbách ucházet o místo senátora v obvodu číslo sedm Plzeň - město. Plzeňský magistrát zaregistroval všech sedm podaných kandidátek. Jména kandidátů magistrát nezveřejnil, jsou ale veřejně známa již z minulých týdnů.

Obvod zahrnuje území okresu Plzeň-jih, plzeňskou část Slovany a část okresu Plzeň-město a severní část Klatovska. Senátorem je zde nyní ve svém prvním volebním období třiasedmdesátiletý autor filmů o přírodě a zvířecích večerníčků Václav Chaloupek. Svůj mandát bude podle svého dřívějšího vyjádření obhajovat. Svědčí o tom ostatně i jeho volební billboardy. V minulých volbách kandidoval za OPAT, letos je kandidátem koalice OPAT a STAN.

Hnutí ANO nominovalo devětašedesátiletého dostihového jezdce, chovatele a trenéra Josefa Váňu, který v minulosti působil i jako radní Karlovarského kraje. Kandidaturu v obvodu oznámil také padesátiletý starosta Přeštic na jižním Plzeňsku Karel Naxera z TOP 09, kterého nominovala koalice Spolu, tedy TOP 09, ODS a KDU-ČSL. Za KSČM bude kandidovat šestapadesátiletý bývalý poslanec Jiří Valenta. Sedmapadesátiletá právnička, spisovatelka a bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová podala kandidátku jako nezávislá. Za SPD se bude jako nezávislý o hlasy voličů ucházet devětasedmdesátiletý olympijský vítěz ve sportovní střelbě Jan Kůrka. Kandidátem hnutí Pro Plzeň je sedmapadesátiletý farmář a bývalý poslanec za ANO Pavel Šrámek.

Při volbách v roce 2016 podalo v obvodu kandidátku osm lidí, všech osm také úřad zaregistroval. V prvním kole voleb vyhrál Chaloupek před tehdejší senátorkou za ČSSD Dagmar Terelmešovou. V druhém kole pak Chaloupek dostal 60,7 procenta hlasů. V prvním kole se voleb účastnilo 36,24 voličů. V druhém kole volební účast klesla na 14,5 procenta. V roce 2010 kandidovalo v obvodu rovněž osm lidí, Terelmešová po volbách nahradila dosavadního senátora Jiřího Šnebergera z ODS.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Senát ČR

Štítky volby do Senátu, žokej Váňa, hnutí ANO, Václav Chaloupek, volby, Plzeň, ANO 2011, TOP 09, ODS, Dagmar Terelmešová, Starostové a nezávislí, Josef Váňa, Jiří Valenta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O křeslo v Senátu usiluje ve volebním obvodu Plzeň-město celkem sedm kandidátů  |  Volby  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.