Počasí dnes28 °C, zítra26 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

VOLBY 2020: Lídr ANO v Plzeňském kraji odmítá o spolupráci jednat pouze s ultralevicí a ultrapravicí

Vítěz krajských voleb, krajský šéf ANO a lídr kandidátky Roman Zarzycký, hodlá jako vítěz krajských voleb v Plzeňském kraji oslovit k jednání všechny úspěšné strany. Odmítá jednat pouze s ultralevicí a ultrapravicí. Do zastupitelstva kraje se kromě vítězné ANO dostala druhá ODS s TOP 09, Piráti, STAN, SPD, ČSSD a KSČM. 

"Mám velkou radost, chtěl bych pogratulovat dalším stranám v pořadí. Velmi dobrý výsledek dosáhla ODS, takže těm gratuluji. Myslím si, že i STAN překvapil, zbytek jsem takhle očekával," zhodnotil výsledek voleb Roman Zarzycký. Podle něj se potvrdil trend z předloňských komunálních voleb. Tehdy v Plzni ANO získalo 22,2 procenta hlasů a ODS 22,11 procenta.

Zarzycký zatím nechtěl spekulovat o možných povolebních koalicích. Ještě dnes se sejde krajský volební štáb ANO k projednání další strategie. "My určitě jako vítěz voleb oslovíme strany, které jsou za námi, určitě vyzveme všechny subjekty, které se dostaly do zastupitelstva k nějaké spolupráci. Když říkám všechny, platí to, co jsem nikdy nezpochybnil, že určitě nebudu jednat do ultraleva nebo do ultraprava," řekl.

Předpokládaný zisk mandátů naznačuje, že se bude muset spojit více stran, aby měly v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu většinu. Mezitím už třetí STAN a čtvrtí Piráti oznámili, že do povolebních jednání půjdou společně, což z nich bude činit zřejmě nejsilnější subjekt.

Zarzycký zatím nechtěl říci, zda by upřednostnil například model koaliční spolupráce, který od komunálních voleb v roce 2018 funguje na plzeňském magistrátu, kde se spojilo vítězné ANO, těsně druhá ODS, TOP 09 a ČSSD. Vše bude teprve předmětem jednání. Lídr ANO by ale nechtěl, aby se opakovala situace z voleb 2016. I tehdy ANO volby vyhrálo, do koalice se ale spojily jiné strany a ANO zůstalo v opozici.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky volby, ANO, Roman Zarzycký, výsledek voleb, hejtman, ANO 2011, Plzeňský kraj, ODS, Starostové a nezávislí, ČSSD, Česká pirátská strana, TOP 09, KSČM, Svoboda a přímá demokracie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: Lídr ANO v Plzeňském kraji odmítá o spolupráci jednat pouze s ultralevicí a ultrapravicí  |  Volby  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.