Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VOLBY 2020: Piráti v Plzeňském kraji se spojí se STAN, budou mít nejvíc hlasů

, aktualizováno 3. října 2020, 20:00

Piráti a STAN, kteří skončili v krajských volbách v Plzeňském kraji na čtvrtém a třetím místě, se dohodli na společném povolebním postupu. Spojením tak vznikne zřejmě nejsilnější subjekt v novém zastupitelstvu, řekl dnes novinářům lídr Pirátů Rudolf Špoták. Sám bude aspirovat na post hejtmana.

Piráti Plzeňského kraje ustanovili svůj sedmičlenný zastupitelský klub, který rozhodl, že Piráti do dalšího vyjednávání půjdou ve společném bloku s hnutím STAN. "Tento blok se tak stává prozatím nejsilnější politickou silou ve vyjednávání budoucí koalice v zastupitelstvu Plzeňského kraje. Naším kandidátem na hejtmana Plzeňského kraje zůstává Pirát Rudolf Špoták a dále budeme jednat o možnosti vytvoření spolu se STAN společného zastupitelského klubu," oznámili Piráti. 

"Děkujeme za úžasnou podporu v krajských volbách! Jste skvěli a děkuji za vaše preferenční hlasy, takový výsledek jsem upřímně nečekal! Právě jsme se s Piráty dohodli na společném klubu se 14 zastupiteli a tak jsme se stali nejsilnějším subjektem v krajském zastupitelstvu. Jsme připraveni jednat s demokratickými stranami o koalici. Držme si palce," komentoval výsledek voleb i začátku povolebního vyjednávání exhejtman Josef Bernard

Bernard uvedl, že se STAN s Piráty už dlouho oťukával. "Máme výraznou shodu v programových věcech. Navíc strašně fandím mladým lidem v politice, což Piráti jsou, a chtěl bych s nimi spolupracovat i do budoucna," uvedl. Piráti prosazují Špotáka na hejtmana, ale podle Bernarda je to věcí dalšího vyjednávání.

"Kromě KSČM a SPD si dovedu představit spolupráci se všemi stranami. Je po volbách, zakopal jsem válečnou sekeru. Mám výhodu v jedné věci. Osobně jsem na nikoho neútočil. Nejsem uražený a jsem připravený jednat s každým," řekl Bernard. Vyzval další subjekty ke koaličním jednáním, ale žádné termíny zatím podle něj nejsou.

Volby v kraji vyhrálo hnutí ANO před ODS, do zastupitelstva se dostane i ČSSD, SPD a KSČM. Piráti se STAN budou jednat s dalšími stranami kromě KSČM a SPD.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Bezděk

Štítky volby, krajské volby, kandidátky, hejtman, politické strany, lídři, Piráti, STAN, Plzeňský kraj, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí, Rudolf Špoták, Piráti a Starostové, Josef Bernard, KSČM, Svoboda a přímá demokracie, ČSSD, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: Piráti v Plzeňském kraji se spojí se STAN, budou mít nejvíc hlasů  |  Volby  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.