Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

VOLBY 2022: Výsledky jsou opravdu o desetiny procent, říká lídr vítězné koalice SPOLU David Šlouf

Těsným vítězstvím a ziskem 15 mandátů skončily volby do plzeňského městského zastupitelstva pro koalici SPOLU, kterou tvoří ODS, TOP09 a KDU-ČSL. Až do posledního okamžiku nebylo jasné, kdo vyhraje. Druhé v pořadí je hnutí ANO, které má stejný počet mandátů. Volební výsledek koalice SPOLU zhodnotil její lídr David Šlouf (ODS), který je teď nejžhavějším kandidátem na primátora Plzně.

Je dobojováno, jak hodnotíte z pozice lídra koalice SPOLU výsledky voleb do plzeňského městského zastupitelstva?
Výsledky jsou opravdu o desetiny procent, uvidíme, jak to bude rozdané směrem k ostatním stranám. Variant se nabízí několik. Já bych samozřejmě byl rád, kdyby koalice SPOLU byla členem koalice. Uvidíme, zda se nálada z krajské koalice přenese i na Plzeň. Na to ale musí být mandáty, tedy 24 mandátů. Nebudu teď říkat s kým a o čem budeme jednat. Rád bych to nejprve sdělil těm stranám osobně. Zatím se nevyjednává, bedlivě sledujeme výsledky a na základě toho, kolik ostatní získají mandátů, tak dáme dohromady varianty. U nás je to trochu komplikovanější v tom, že jsme tři strany, které se musí domluvit, ale já chci, aby SPOLU vystupovalo nadále jednotně. Vylučuji dopředu variantu, že by byla jen ODS a KDU-ČSL bez TOP09, což jsem už taky někde zaslechl. Ne. Určitě budeme držet dál koalici jako doposud. Z logiky věci bychom neoslovovali SPD. Jinak chceme jednat se všemi a uvidíme, jak to dopadne. Není to ztracený boj, stále věřím, že SPOLU může být významným členem koalice.

VOLBY 2022: V infarktovém závěru vyhrála volby v Plzni koalice SPOLU těsně před hnutím ANO

Zatímco v centru Plzně si večer stovky rozjařených lidí bouřlivě užívaly se skleničkami v rukou Plzeňský festival vína, v několika kavárnách a barech sledovaly s napětím výsledky voleb členové volebních štábů největších politických stran....

Ovlivnila výsledky voleb v Plzni současná situace v naší zemi?
Myslím si, že ty komunální volby jsou z části hodně o tom, že voliči dávají najevo určitou nespokojenost se současnou situací. Určitě bych z toho nevinil vládu Petra Fialy, ale byl tu covid, krize na Ukrajině, krize s energiemi, a to by neměla jednoduché žádná vláda. Osobně si myslím, že to vláda Petra Fialy dělá velmi dobře, ale samozřejmě to volič nemusí vždycky tak cítit a tak to dává najevo tím, jak teď volí. Co jsem sledoval výsledky i z jiných velkých měst, tak si myslím, že výsledky SPOLU jsou hodně dány i tímto.

Co říkáte na volební účast? Přeci jen 38,91 procenta je dost nízké číslo…?
Volební účast je smutná. Komunální volby jsou o tom, jak tu ti lidé budou žít a jak bude jejich město vypadat. Myslím si, že právě ke komunálním volbám by měli chodit. Záleží na nich, jak se bude město dál vyvíjet.

Sledoval jste výsledky v jednotlivých plzeňských obvodech?
Sledoval jsem výsledky na obvodech. Jako tradičně pravici podržely Slovany a taky ten finiš je díky tomu, že se Slovany počítají nejdéle. Díky Slovanům jsme dotáhly ANO. Ostatní obvody, tak ANO vítězí poměrně suverénně. Radost z toho nemám, ale musím přiznat, že tomu tak je.

Volby v Plzni vyhrálo v roce 2018 ANO s 22,19 procenta hlasů, těsně druhá ODS dostala 22,11 procenta, obě strany získaly po 13 mandátech. Třetí skončili se sedmi mandáty Piráti, po čtyřech křeslech získala TOP 09 a také KDU-ČSL s Pravou volbou pro Plzeň, tři mandáty dostaly shodně ČSSD a KSČM. Koalici vytvořily ANO, ODS, ČSSD a TOP 09.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto koláž Drbny (Visit Pilsen + ODS)

Štítky David Šlouf, lídr koalice SPOLU, kandidát na primátora, koalice, ODS, SPOLU, ANO 2011, Plzeň, TOP 09, KDU-ČSL, výsledky voleb, komunální volby, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Výsledky jsou opravdu o desetiny procent, říká lídr vítězné koalice SPOLU David Šlouf  |  Volby  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.