Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VOLBY 2022: Urputný boj o Senát trval do poslední vteřiny, nakonec uspěl Naxera a Kovářová

, aktualizováno 24. září 2022, 21:30

Jako na houpačce se střídalo pořadí první trojce kandidátů do Senátu v obvodu Plzeň-město. Lehký náskok měl od samého začátku legendární žokej a nominant hnutí ANO Josef Váňa. O druhou postupovou pozici se přetahovala právnička a bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová (nezávislá kandidátka) a starosta Přeštic Karel Naxera z TOP 09. Těsně před koncem sčítání Váňa spadl na třetí pozici a se Senátem se může rozloučit.

Na třetím místě skončil Josef Váňa s 20,23 procenty. Václav Chaloupek, kterého bookmakeři tipovali jako jasného postupujícího, skončil až čtvrtý s 12,03 procenty. Kandidát hnutí Pro Plzeň Pavel Šrámek dostal 10,61 procent. Neuspěl ani nominant SPD - bývalý olympijský vítěz ve sportovní střelbě Jan Kůrka, který je se svými devětasedmdesáti roky zároveň nejstarším kandidátem. Od voličů získal 6,42 procent. Nejméně hlasů získal bývalý poslanec Jiří Valenta z KSČM, a to 5,79 procent hlasů.

O postup do druhého kola senátních voleb se vedl velmi napínavý souboj a celou dobu to vypadalo, že si žokej Váňa udrží první postupovou pozici, kterou dlouhou dobu držel. Když bylo sečteno 90 procent hlasů, pořadí se zcela otočilo. Nakonec nejvíce hlasů získal Karel Naxera, a to 10 112 (22,93 %). Na druhém místě pokračuje dále Daniela Kovářová, kterou volilo 9 684 (21,96 %) voličů. Druhé kolo senátních voleb se uskuteční příští týden. Konkrétně v pátek 30. září od 14:00 do 22:00 a v sobotu 1. října klasicky od 8:00 do 14:00.

Naxera se chce věnovat cenám energií i dopravě

„Jsem velice rád a potěšen. Voliči mají asi pocit, že moje práce tady v Přešticích je zaznamenatelná a je vidět. Stejně jako já doufají, že dokážu tyto zkušenosti zúročit v Senátu," sdělil Plzeňské Drbně Karel Naxera. Podle něj je hodně témat, kterým by se mohl věnovat.

„Dnes nás všechny trápí ceny energií a samozřejmě způsoby, jak s případnými úsporami pracovat. Vím, že nám chybí legislativa, která by umožňovala větší úspory při výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů, a to je něco co mě velmi zajímá. Musím také myslet na náš kraj, a to jsou pak témata dopravy. Jako starosta Přeštic mohu potvrdit, jak moc nám chybí obchvat. Pak je to samozřejmě spojení s Prahou a Německem, tato dostupnost je pro náš region velmi důležitá. Neméně důležitým tématem je životní prostředím zadržování vody v kraji a podobně," dodal.

Karel Naxera se narodil 17. dubna 1972 v Sušici. Vystudoval Pedagogickou fakultu na Západočeské univerzitě v Plzni. Po studiích pracoval na různých pozicích zejména ve stavebnictví. V roce 2014 vstoupil do TOP 09, v podzimních volbách téhož roku kandidoval jako lídr kandidátky TOP 09 v Přešticích. Ve volbách uspěl se ziskem bezmála 28 procenta hlasů a po volbách byl zvolen starostou Přeštic. Komunální volby v roce 2018 znovu vyhrál a obhájil funkci starosty. Chvíle volna vyplňuje rekreačním sportem, návštěvami kulturních akcí a poslechem hudby. Je ženatý a má dva syny.

Během uplynulých dvou funkčních období se v Přešticích podařilo například vybudovat a otevřít městský pivovar a restauraci U Přeška, postavit loděnici, zrekonstruovat největší městskou budovu, takzvaný „Modrý dům“ s prostory pro kanceláře, úřady a 32 bytů nebo modernizovat centrální systém vytápění s vysokou energetickou účinností a maximálním využitím energie z obnovitelných zdrojů.

V Senátu se chce věnovat boji s extrémními cenami energií, podpoře občanů a starostů v Senátu, plynulé dopravě v kraji a životnímu prostředí.

Kovářová: Jsem normální Daniela

Sedmapadesátiletá právnička, spisovatelka a bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová, která podala kandidátku jako nezávislá. Jediná nezávislá kandidátka do Senátu v obvodě č. 7 Plzeň – město žije ve Štěnovicích u Plzně.

Do kampaně šla s heslem: „Chraňme normální svět“ a k vidění byly také plachty s textem „Jsem normální Daniela“. Na otázku, proč kandiduje do Senátu odpovídala velmi stručně, že se chce věnovat tématu a teď citujeme: „Státní buzerace, byrokracie a administrativy.“ Což jsou podle ní věci, které má Senát řešit a nedělá to.

V letech 2009-2010 působila jako ministryně spravedlnosti v úřednické vládě Jana Fischera. V roce 2011 se vrátila do advokacie a od té doby se věnuje právu rodiny a rodinným vztahům. Od roku 2018 je prezidentkou Unie rodinných advokátů. Napsala 18 knih plus několik knih ve spoluautorství, např. Jak se žije padesátkám a Jak chovat muže, detektivky Mrtvá z golfového hřiště a Matkovražedkyně, nebo knihu Pivař a Blondýna.

Je 34 let vdaná za Martina Kováře, s nímž má dvě dospělé děti, Janu a Jana. Daniela Kovářová má ráda a propaguje dobrá piva a obhajuje normální život před přívalem neuvážených civilizačních a kulturních otřesů. Bývalá ministryně Daniela Kovářová ráda píše o erotice a sexu. V knize Můj flirt s politikou radila svým nástupkyním v ministerských úřadech, aby sex v zájmu vlastního zdraví a zářné budoucnosti země činnosti tohoto typu plánovaly a do svého denního programu je zařazovaly pravidelně. Ve své knize vyzdvihovala ministerskou kancelář jako skvělé místo pro sex. Dále se podrobně rozebírá otázka, zda spát se svými podřízenými.  

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Senát ČR, Karel Naxera, Daniela Kovářová

Štítky volby 2022, volby do zastupitelstva, volby do Senátu, Karel Naxera, Daniela Kovářová, senát, Josef Váňa, Přeštice, TOP 09, ministr spravedlnosti, kniha, ANO 2011, okres Plzeň-město, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Urputný boj o Senát trval do poslední vteřiny, nakonec uspěl Naxera a Kovářová  |  Volby  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.