Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

VOLBY 2022: V Domažlicích zvítězilo ANO. V Klatovech znovu zabodovala ODS

, aktualizováno 24. září 2022, 19:58

Komunální volby v Domažlicích vyhrálo hnutí ANO, získalo pět mandátů v zastupitelstvu, které má 21 členů. Druhý skončil STAN s pěti mandáty. Třetí Vždy Domažlice - KDU-ČSL,NK budou mít tři zastupitele. Volby v Klatovech vyhrála ODS, druhá je kandidátka ČSSD + ANO.

Na čtvrtém místě skončila v Domažlicích ODS a získala tři mandáty. Dva zastupitele budou mít na pátém místě Piráti. Šestá je SPD se dvěma mandáty. Sedmou příčku obsadí Domažlice pro všechny s jedním zastupitelem. Lídr vítězného ANO Radek Wiesner předpokládá, že vyjednávání se povedou v příštím týdnu.

„Je to příjemné a je to i obrovský závazek. Teď uvidím, jak se to celé bude dál vyvíjet. Máme velký koaliční potenciál," myslí si lídr ANO a současný místostarosta Wiesner. „Nejdřív proběhnou různé gratulace a pak sedneme ke stolu a budeme komunikovat a najdeme nějaký průřez. Musíme se spojit aspoň tři strany, zatím je to ale moc čerstvé a nechci předbíhat," uvedl. Předpokládá, že vyjednávání se povedou v příštím týdnu.

Pět mandátů jako vítězné ANO má i Sdružení pro město Domažlice (SPMD), které mělo ve městě poslední čtyři volební období post starosty. „Udrželi jsme svých pět mandátů, chtěli jsme aspoň o jeden více, bylo to o kousíček. Ve hře jsou tři varianty - první je, že se zkusí pokračovat v koalici, která je dnes na radnici, to je ANO, my a KDU-ČSL, to by byla pohodlná většina 13 mandátů," řekl lídr SPMD Miroslav Mach. I když jeho sdružení má stejný počet mandátů jako vítěz voleb, iniciativa o vyjednávání by měla přijít od ANO. Další variantou koalice by podle Macha mohlo být spojení SPMD s ODS a lidovci, což by znamenalo 11 mandátů. Taková koalice už v Domažlicích dříve byla. „Třetí možností by byla bez nás, zřejmě ANO, ODS a Piráti a ještě sdružení Domažlice pro všechny," dodal Mach, který byl starostou v letech 2006 až 2018.

V nejmenším okresním městě Plzeňského kraje minulé volby vyhrálo potřetí v řadě SPMD. Získalo 22,92 procenta hlasů a pět z 21 mandátů v zastupitelstvu. Druzí Piráti dostali za 16,02 procenta hlasů čtyři křesla. Třetí ANO dostalo za 13,46 procenta hlasů tři mandáty, stejně jako čtvrtá ODS za 11,96 procenta hlasů. KDU-ČSL, KSČM a ČSSD dostaly po dvou mandátech. Současnou koalici tvoří SPMD, KDU-ČSL, ANO a ČSSD.

V Klatovech získala znovu uspěla ODS

Komunální volby v Klatovech vyhrála ODS, získala osm mandátů v zastupitelstvu, které má 27 členů. Druhá skončila společná kandidátní listina ČSSD a ANO se šesti mandáty. Třetí KLATOVY21 (KDU-ČSL) budou mít pět zastupitelů. Vyplývá to z výsledků komunálních voleb na www.volby.cz. Voleb se zúčastnilo 41,69 procenta voličů.

Čtvrtí Nestraníci mají čtyři mandáty, tři zastupitele bude mít na pátém místě SPD. Šestí jsou Piráti s 0 mandáty.

Starosta a lídr ODS Rudolf Salvetr novinářům řekl, že by nadále pokračoval ve spolupráci s Nestraníky, pro většinu to ale stačit nebude. Vyjednávání začne možná ještě dnes. Volební vítězství jako odměnu za dobrou práci. „Jsem za to hrozně rád. Já jsem doufal, že uděláme dobrý výsledek, že zvítězíme. Jsem rád, že je to tolik. Beru to jako odměnu od lidí, že všichni zastupitelé za ODS, kteří byli ve vedení města, v radě města, v zastupitelstvu po všechny ty roky se vždy snažili pro město pracovat bez nějakých špatných úmyslů," řekl.

Pro vytvoření koalice už ale nebude stačit ODS dosavadní partner Nestraníci, koalice bude muset mít minimálně tři členy. „Zahájíme jednání, předpokládám, že už dnes nebo zítra," prozradil Salvetr. Dokáže si představit, že by i nadále pokračoval ve spolupráci s Nestraníky, o dalších možných partnerech ale nechtěl mluvit..

Komunální volby v jednadvacetitisícových Klatovech, druhém největším městě Plzeňského kraje, vyhrává ODS od roku 1998. V roce 2018 jí dalo hlas 31,28 procenta voličů, což znamenalo deset z 27 míst v zastupitelstvu. Druzí Nestraníci získali 15,66 procenta hlasů a pět mandátů, třetí ANO 13,53 procenta a čtyři křesla. Sdružení pro Klatovy mělo tři mandáty, KSČM a Piráti po dvou a ČSSD jeden hlas. Koalici utvořila ODS s Nestraníky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Bezděk

Štítky volby 2022, volby do zastupitelstva, Klatovy, Domažlice, ANO 2011, ODS, ČSSD, KDU-ČSL, komunální volby, Česká pirátská strana, koalice, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: V Domažlicích zvítězilo ANO. V Klatovech znovu zabodovala ODS  |  Volby  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.