Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Po dlouhých letech čekání si fanoušci naplno užijí Rallye Plzeň, stovka posádek vyrazí na trať už v sobotu

Dlouhých 31 let doufali fanoušci motosportu v návrat rallye do Plzně. V loňském roce se konečně dočkali. Vše se ale neslo v duchu protiepidemických opatření a závod se musel jet bez fanoušků. O to víc se mohou diváci těšit na letošní ročník. Už v pátek se jim na náměstí Republiky představí vybrané posádky. O den později vyrazí stovka posádek na trať. Výhru bude obhajovat Plzeňák Václav Pech.

V pátek od 19:30 se na náměstí Republiky v Plzni divákům představí vybrané posádky. Samotný závod odstartuje z náměstí v sobotu v 9:00.

„Máme přihlášenou rovnou stovku posádek, a to do Rallysprint serie a Rallysprint serie historických automobilů. Kromě toho máme přihlášeno 15 posádek do rallye pravidelnosti historických automobilů. Horkým favoritem je loňský vítěz Václav Pech se spolujezdcem Petrem Uhlem, mezi další favority patří Vojtěch Štajf, Ondřej Bisaha, Martin Vlček a plzeňský Václav Kopáček. Nesmíme zapomenout ani na další místní závodníky jako je Karel Trněný a Viktor Szabó,“ uvedl předseda pořadatelského Auto rallye klubu Plzeň Jiří Hasman.

Právě Václav Pech návrat závodu kvituje. Ve videu sdílené pořadatelem přiznal, že soutěž v Plzni sledoval už jako malý kluk. „Když se loni závod obnovil, tak jsem se samozřejmě účastnil a k mému velkému překvapení našli pořadatelé výborné rychlostní zkoušky. Bylo to super svezení a výborná domácí atmosféra. Když obhajujeme vítězství, tak bychom měli myslet na nejvyšší příčky, ale není to priorita,“ řekl skromně úspěšný závodník.

Rallye Plzeň 1988, zdroj: Auto rallye klub Plzeň

Ve své době patřila Rallye Plzeň k významným závodům. V roce 1990 se ale jel naposledy, neboť se následně rozpadl pořadatelský Autoklub Plzeň-střed a s ním i celý tým nadšenců. „My jsme původně chtěli rallye vrátit do Plzně přesně po třiceti letech, což vycházelo na rok 2020. Kvůli koronaviru a následným opatřením jsme museli soutěž měsíc před začátkem zrušit. Oficiálně se jelo až loni a bez diváků. Letos to bude konečně plnohodnotné,“ pochvaluje si Hasman.

Pro diváky si pořadatelé připravili videoprůvodce i interaktivní mapy, kde jsou zachyceny nejen trasy rychlostních zkoušek, ale také tipy pro diváky, odkud budou mít hezký výhled. Například v Malesicích bude pro diváky připravena malá tribuna a občerstvení. „K další atraktivním místům patří sjezd ze silnice na polní cestu do třešňovky a úsek pod třešňovkou s výjezdem z polní na hlavní silnici, zde bude zřízena i oficiální divácká zóna se zázemím,“ uvedl starosta Malesic Aleš Tolar.

Trasy rychlostních zkoušek si vyžádají dopravní omezí. Úseky budou pro dopravu uzavřené od 8 hodin ráno. Výjimku budou mít pouze místní lidé, avšak v době konání samotné rychlostní zkoušky a v době bezprostředně před startem neprojede nikdo. „V centru Plzně bude v sobotu uzavřena jen západní část náměstí Republiky, jinak vše ostatní bude normálně průjezdné,“ dodal Hasman.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Auto rallye klub Plzeň

Štítky Rallye Plzeň, závody, Auto rallye klub Plzeň, automobilové závody, dopravní omezení, Plzeň, rallye, Václav Pech, Petr Uhl, Vojtěch Štajf, Martin Vlček, Malesice, Václav Kopáček, Viktor Szabó, Náměstí republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po dlouhých letech čekání si fanoušci naplno užijí Rallye Plzeň, stovka posádek vyrazí na trať už v sobotu  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.