Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V Americe se změní název pro famfrpál. U nás nic takového nehrozí, říká česká asociace

Sport, který určitě znají všichni milovníci kouzelného světa Harryho Pottera, změní v Americe svůj název. Famfrpál se totiž už roky hraje na profesionální úrovni i v našem “mudlovském“ světe. Jedním z argumentů pro přejmenování jsou kontroverzní vyjádření autorky celé ságy J. K. Rowlingové, která se vyslovila proti transgender lidem. K situaci se vyjádřila i Česká asociace famfrpálu. Sport je velmi populární i u nás.

Tento sport je velmi populární také v České republice, kde momentálně existuje šest oficiálních týmů. Konkrétně v Brně, Olomouci, Praze, Žatci, Českých Budějovicích a také v Plzni. Pokud vás zajímá, jak taková hra vypadá, podívejte se ZDE.

Na rozdíl od knižní verze hry, kde Potter a jeho přátelé v Bradavické škole čar a kouzel létají na košťatech, běhají v pozemním famfrpálu dva týmy po sedmi hráčích po hřišti. Stejně jako v literární předloze je i zde úkolem trefit se camrálem do obručí, vyhnout se potloukům a lapit zlatonku, která visí v ponožce z kraťasů nestranného hráče. Týmy jsou smíšené. Tento neokoukaný sport se teď ale potýká s kontroverzními vyjádřeními autorky knižní ságy. Nebo alespoň tak to prezentují představitelé dvou amerických soutěží.

„Famfrpál se nachází v přelomové chvíli. Můžeme pokračovat v dosavadním stavu a zůstat relativně malí, nebo můžeme udělat velké kroky a skutečně posunout tento sport do další fáze," uvedla v prohlášení Mary Kimballová, výkonná ředitelka ligy US Quidditch (USQ).

Organizace v prohlášení, které vydala spolu s konkurenční sportovní asociací Major League Quidditch (MLQ), poukázala i na postoje tvůrkyně famfrpálu. „Ligy doufají, že jim změna názvu pomůže se nadále distancovat od děl J. K. Rowlingové, která je v posledních letech stále častěji pod drobnohledem kvůli svým postojům vůči transgenderovým osobám," píše se v prohlášení.

Anglický termín pro famfrpál - quidditch - navíc chrání ochranná známka studia Warner Bros, které převedlo knižní bestseller na filmové plátno. Na to ostatně poukazuje i Česká asociace famfrpálu.

„Na anglický název Quidditch se vztahuje ochranná známka společnosti Warner Bros, kvůli které mají americké famfrpálové týmy a organizace jen omezené možnosti pro získání financí na pořádání a propagování turnajů. Proto se již několik let snaží o změnu názvu sportu, která by jim umožnila rychleji se rozvíjet. Toto je tedy hlavním důvodem chystaného přejmenování,“ uvedla tuzemská asociace.  


ČR má i svůj národní tým, foto z European Games 2019 v Bamberku, foto: Tomáš Krabač

O tom, jaký bude mít toto rozhodnutí dopad na ostatní státy, řeší i Mezinárodní famfrpálová asociace. Globální přejmenování se ale zatím nechystá, a tak je jisté, že se to ani Česka nedotkne. Ostatně tady stejně říkáme tomuto sportu po našem – famfrpál.

„Distancování se od J. K. Rowling je kontroverzním tématem a nám nenáleží hodnotit, jak a jestli k němu má být přistupováno. Trváme však na tom, že famfrpál má být sportem pro všechny a nesoudit lidi na základě orientace nebo genderové identity,“ upozorňuje asociace.

Na světe se začal famfrpál prvně hrát v roce 2005 v americkém Middlebury. K nám se dostal o deset let později, kdy vznikl první český tým v Olomouci. „Za 16 let své existence se famfrpál výrazně posunul a to, co bylo dříve zábavou pro pár fanoušků Harryho Pottera, je dnes světově rozšířeným a samostatně fungujícím sportem. Jsme si vědomi toho, jak náš sport vzniknul, a jsme za to nesmírně vděční, zároveň však chceme růst jakožto skutečný sport,“ vyzdvihuje česká asociace.

A kvůli čemu to velké pozdvižení?

Vlně kritiky čelí autorka Harryho Pottera Rowlingová, která se na Twitteru rozepsala o dosti palčivém tématu. V jednom příspěvku sdílela a kritizovala článek, který o ženách hovořil jako o "lidech, kteří menstruují". „Jsem si jistá, že pro takové lidi existovalo nějaké označení. Napovězte mi někdo," napsala autorka.

Po velké kritice publikovala obsáhlé vysvětlení svých názorů, ve kterém se mimo jiné svěřila, že v mládí čelila sexuálnímu a domácímu násilí. „Znám a miluji translidi, ale vymazání pojmu pohlaví zbavuje mnohé z nich možnosti smysluplně diskutovat o svém životě," prohlásila. Ani to ji však nepomohlo a spisovatelce se dostalo i několik výhružek smrtí. Autorku kvůli tomu zřejmě nepozvalo ani studio k natáčení speciálního vzpomínkového setkání ke 20. výročí od natočení prvního dílu o čarodějnickém učni, které chce stanice HBO odvysílat 1. ledna 2022. Kromě ústřední trojice se tam totiž objeví řada dalších herců, samotná stvořitelka kouzelnického světa se ale na pořadu nepodílela a promluví tam pouze skrze archivní záběry.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Major League Quidditch

Štítky famfrpál, sport, Harry Potter, Rowlinková, asociace, Amerika, Joanne Rowlingová, Česko, Warner Bros., Olomouc, Praha, HBO, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Americe se změní název pro famfrpál. U nás nic takového nehrozí, říká česká asociace  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.