Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Na olympiádu v Tokiu jedou i dvě plzeňské sportovní naděje, lukostřelkyně a běžkyně

Obrovská radost a nepopsatelný pocit! Tak hovoří dvě studentky Západočeské univerzity v Plzni a naše želízka v ohni na olympiádě v Tokiu. Na posledním kvalifikačním turnaji v Paříži si účast na hrách vystřílela lukostřelkyně Marie Horáčková. Úspěch to je nejen pro ni, ale i její kolegy, neboť poslední zástupkyni v této disciplíně měla Česká republika naposledy před 13 lety. Druhou sportovní nadějí je běžkyně Tereza Hrochová.

Marie Horáčková je třiadvacetiletá studentka programu Tělesná výchova a sport na Fakultě pedagogické a má na svém kontě řadu prvenství na mistrovstvích republiky i úspěchy na evropských a světových soutěžích.

„Je to skvělé a zatím nepopsatelné, protože si myslím, že mi všechno dojde až časem," řekla členka klubu LK Arcus Plzeň v rozhovoru pro Český lukostřelecký svaz bezprostředně po závodech. „Bylo to úplně jiné než jiný závody a musela jsem víc pracovat mentálně,“ dodala.

Do Japonska zamíří také bežkyně Tereza Hrochová. Maratonský limit pro účast na olympiádě v Tokiu splnila pětadvacetiletá studentka Fakulty právnické v květnu v rakouském Fürstefeldu, a to dokonce při svém prvním maratonském startu. Atletka oblékající trikot AK Škody Plzeň ale sklízí úspěchy na dalších tratích. V půlmaratonu si vybojovala už dva republikové tituly a v loňském roce triumfovala také v krosu a běhu do vrchu. Na svoji olympijskou premiéru se v současné době připravuje v rakouských Alpách.

Elitní skupiny sportovců získávají na ZČU pravidelné měsíční stipendium z programu UNIS Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR. V rámci něj mohou studenti využívat například služby jako je fyzioterapie, mentální koučink nebo sportovní medicínu.

„Cílem programu UNIS je vytvořit úspěšným sportovcům takové podmínky, aby dokázali plnit náročné studijní požadavky a zároveň se mohli věnovat sportovní přípravě a účastnit se soutěží. A je vidět, že program nese svoje ovoce. Moc nás těší, že dvě české olympioničky se rekrutují ze Západočeské univerzity,“ dodává koordinátor programu UNIS na ZČU Václav Salcman.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Západočeská univerzita v Plzni

Štítky sport, atletika, maraton, lukostřelba, olympijské hry, Tokio, ZČU, AK Škoda Plzeň, LK Arcus Plzeň, Letní olympijské hry 2021, Západočeská univerzita v Plzni, Tereza Hrochová, Marie Horáčková, Česko, Paříž, běžec, Univerzitní centrum na Špicberkách, Škoda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na olympiádu v Tokiu jedou i dvě plzeňské sportovní naděje, lukostřelkyně a běžkyně  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.