Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Oteplení a déšť zhoršil podmínky pro lyžaře v Plzeňském kraji

Oteplení a déšť zhoršil v Plzeňském kraji podmínky pro lyžování, zejména pro běžkaře. V provozu jsou lyžařské areály v Železné Rudě, na Špičáku, v Nýrsku a Kašperských Horách. Některé sjezdovky se však uzavřely. Běžecké trasy se dosud neupravují, kvůli nedostatku sněhu. Návštěvnost lyžařských areálů i vzhledem k pololetním prázdninám byla podle provozovatelů průměrná.

Podle pracovnice infocentra v Železné Rudě je přesto tamější návštěvnost vysoká a ubytovací zařízení jsou plná. "I když je počasí nepříznivé a sněhové podmínky velmi špatné, lidí je tu hodně, asi díky pololetním prázdninám. Lidé využívají počasí spíše k turistice, zejména pak k návštěvě muzea a podobně," řekla.

Největší areál v kraji, Ski&Bike Špičák, má nyní v provozu čtyři ze 13 sjezdovek - U zalomeného, Slalomovou, lyžařské hřiště s pohyblivým kobercem a sjezdovku od parkoviště. Lyžuje se tam na necelém kilometru sjezdovek, které mají 30 centimetrů technického sněhu. Podle provozovatelů byla víkendová návštěvnost Špičáku vzhledem k počasí průměrná.

V Železné Rudě se dále lyžuje v areálech Nad nádražím - Belveder a Alpalouka. "I přes noční velký déšť a bouřku se lyžuje. V provozuje je částečně jeden velký vlek, asi ze dvou třetin, a malý vlek. Vleky jsou téměř bez čekání. Sjezdovky, na kterých je až 35 centimetrů sněhu, jsou upravené," uvedli provozovatelé.

V zimním areálu v Nýrsku museli provozovatelé po týdnu uzavřít velký vlek na hlavní sjezdovce. Od neděle je kvůli oteplení a nedostatku sněhu v provozu pouze dětský vlek.

Lyžaři si nyní na upravených běžeckých trasách v kraji nezalyžují. Horší podmínky jsou nyní i na Modravě, kde se dosud lyžovalo. "V okolí Modravy je nesouvislá vrstva sněhu. Vzhledem k nočnímu dešti jsou podmínky k lyžování nevyhovující. Naposledy byly upraveny trasy ve čtvrtek ráno, trasa na Březník je zledovatělá," uvedli provozovatelé.

Autoři | Foto Budějcká Drbna

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, Plzeňský, Plzeňský kraj, sjezdovka, Železná Ruda, Nýrsko, Špičák, Kašperské Hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oteplení a déšť zhoršil podmínky pro lyžaře v Plzeňském kraji  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.