Počasí dnes13 °C, zítra17 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Plzeňský rodák a hvězdný brankář Petr Čech slaví 40. narozeniny. Fotbalem stále žije, jen v jiné roli

Žádný jiný český fotbalista nezískal tolik týmových i individuálních prvenství jako brankář Petr Čech. Držitel řady rekordů dlouho patřil k největším oporám reprezentace, na klubové úrovni se mu nejvíc dařilo v Chelsea, s níž vyhrál například Ligu mistrů, Evropskou ligu či čtyři anglické tituly. Po ukončení hráčské kariéry před třemi lety se jeden z nejlepších světových gólmanů nového milénia do Chelsea vrátil. Plzeňský rodák dnes slaví čtyřicetiny jako člen vedení londýnského klubu, ve volných chvílích se držitel státní Medaile Za zásluhy věnuje rodině, hokeji nebo hře na bicí.

„Prohrát finále je velké zklamání, obzvlášť když šlo o můj poslední zápas v kariéře. Chcete skončit na vrcholu. Prožil jsem ale úžasnou kariéru. Asi nelze mít vše," uvedl  hvězdný brankář v květnu 2019 po porážce Arsenalu s Chelsea ve finále Evropské ligy. „Sám vím, že bych mohl chytat další dva roky, ale raději skončím předčasně než příliš pozdě," dodal devítinásobný vítěz domácí ankety Fotbalista roku.

Reprezentační kariéru, během níž odehrál rekordních 124 zápasů, uzavřel ještě o tři roky dříve. Debut si odbyl v necelých 20 letech v únoru 2002, zúčastnil se čtyř evropských šampionátů i mistrovství světa 2006 v Německu. Za 14 let je těch zápasů a momentů spoustu, kdy opravdu stojí za to fotbal hrát. Jsem rád, že jsem mohl být součástí národního týmu tak dlouhou dobu a že moje působení bylo úspěšné," prohlásil v červnu 2016 Čech, jenž se na Euru 2004 v Portugalsku podílel na postupu do semifinále.

S fotbalem začínal v sedmi letech v rodné Plzni

V lize debutoval v dresu Blšan v říjnu 1999. „Na svůj věk je neuvěřitelně komplexním brankářem, který je vyhlášený výškovými parametry, kloubní pohyblivostí i rozsahem. Umí číst hru, dirigovat obranu a na čáře má velmi dobrý reflex. Je absolutní profesionál," nešetřil na jeho adresu superlativy trenér Miroslav Beránek, jenž v roce 2002 s téměř dvoumetrovým gólmanem slavil zlato na mistrovství Evropy do 21 let.

Už předtím Sparta za mládežnického reprezentanta zaplatila 21 milionů korun. Talentovaný mladík brzy vytlačil z branky výrazně zkušenější konkurenty a 903 minutami bez obdrženého gólu vytvořil dosud platný rekord české ligy. Do Rennes šel o rok později za 150 milionů korun jako nejdražší tuzemský brankář historie, do Chelsea přestoupil v roce 2004 za více než 400 milionů coby jeden z nejdražších gólmanů světa.

Nejlepší gólman světa

Také v londýnském klubu se hned vypracoval v brankářskou jedničku, sbíral trofeje a lámal rekordy. Třikrát byl zvolen nejlepším brankářem Ligy mistrů, v roce 2005 jej federace historiků a statistiků IFFHS vyhlásila nejlepším gólmanem světa. Následující rok utrpěl po srážce s protihráčem zlomeninu lebeční kosti, na hřiště se vrátil po 98 dnech po operaci a od té doby používal ochrannou helmu.

V sezoně 2014/15 ztratil v Chelsea roli jedničky a v létě po 11 letech přestoupil do konkurenčního Arsenalu. S ním přidal do bohaté sbírky další triumf v Anglickém poháru, vlastní rekord v počtu čistých kont v Premier League vylepšil na 202. Celkem jich má v nejvyšších soutěžích na kontě 248 a suverénně vévodí Klubu ligových brankářů. Neohroženým maximem je i jeho 12 prvenství v domácí novinářské anketě Zlatý míč.

Vzápětí poté, co odložil brankářské rukavice, přešel Čech plynule do role poradce sportovního a technického úseku Chelsea. „Za poslední týdny jsem ani jeden den nestrávil s rodinou doma, jsem na klubu či na cestách. Nestěžuji si, práce pro klub mě zároveň nabíjí. Vzpomínky na velké zápasy a podpisy smluv si nechám až na důchodové období," prohlásil před časem otec dcery Adély a syna Damiána, které má s manželkou Martinou.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FCVP/Ladislav Nussbauer

Štítky fotbal, Petr Čech, narozeniny, Chelsea, Chelsea FC, kariéra, rekord, Liga mistrů UEFA, Evropská liga UEFA, Arsenal FC, Mistrovství světa ve fotbale, Premier League, FA Cup

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský rodák a hvězdný brankář Petr Čech slaví 40. narozeniny. Fotbalem stále žije, jen v jiné roli  |  Fotbal  |  Sport  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.