Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zatím dva za čtyř obviněných z fotbalové korupční kauzy jdou do vazby

, aktualizováno 18. října 2020, 16:00

Místopředsedu Fotbalové asociace ČR (FAČR) Romana Berbra, který je jedním z obviněných v kauze ovlivňování fotbalových zápasů, poslal soud do vazby. Informovala o tom Česká televize, podle které jde do vazby i sportovní ředitel druholigového Vyšehradu Roman Rogoz. Mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 6 Zuzana Barochová na dotaz novinářů informaci nepotvrdila s tím, že vazební zasedání ještě neskončilo.

"Obvodní soud pro Prahu 6 právě rozhodl o vzetí pana Berbra do vazby, byť se domníváme, že k tomu nejsou dány důvody. Podali jsme si na místě stížnost," uvedl v České televizi Berbrův advokát Filip Seifert. "Pokud jde o trestní stíhání, tak s ním nesouhlasíme. Rovněž jsme proti němu podali stížnost a budeme se řádně hájit," dodal.

Soud má dnes rozhodnout o uvalení vazby na čtyři z 20 lidí, které v pátek policie obvinila z ovlivňování výsledků fotbalových zápasů. Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová v sobotu novinřům řekla, že vazbu navrhuje kvůli důvodné obavě, že by zmíněná čtveřice mohla mařit další průběh vyšetřování působením na svědky a pokračovat v trestné činnosti.

Podle serverů SeznamZprávy.cz a iSport.cz hrozí vazba také rozhodčímu Tomáši Grimmovi a Michalu Káníkovi, který figuroval už v dřívější kauze ovlivňování výsledků.

Vrchní státní zastupitelství v Praze, které kauzu dozoruje, se nevyjádřilo k totožnosti žádného z obviněných. Mezi stíhanými jsou podle iSport.cz i rozhodčí Jiří Houdek, Miloš Vitner, Marek Janoch, Robert Hájek, Michal Myška, Zdeněk Koval, Jiří Kříž, Pavel Vlasjuk, Jan Cihlář a Jiří Musil. Řada z nich hlavně jako asistenti působí i zápasech nejvyšší soutěže.

Je otázkou, co uvalení vazby na Berbra bude pro český fotbal znamenat. Mluvčí FAČR Michal Jurman v pátek uvedl, že předseda asociace Martin Malík se k situaci vyjádří v pondělí. Média Berbra dlouhodobě označují za kontroverzní osobu, která má coby bývalý rozhodčí velký vliv na sudí.

Případ řeší ústecká expozitura Národní centrály proti organizovanému zločinu. Policisté v pátek zasahovali na několika místech republiky včetně sídla FAČR na pražském Strahově.

Dvacítka obviněných je podezřelá z toho, že se účastnili ovlivňování výsledků zápasů v nižších soutěžích prostřednictvím rozhodčích. Kriminalisté tvrdí, že tuto trestnou činnost řídila organizovaná zločinecká skupina. Mělo jít hlavně o utkání Vyšehradu, který v sezoně 2018/19 postoupil z třetí do druhé ligy.

S 13 lidmi zahájili policisté trestní stíhání pro podezření z přijetí úplatku, s třemi pro možné přijetí úplatku ve prospěch organizované skupiny, s třemi pro možnou zpronevěru a podplácení ve prospěch skupiny a s jedním pro zpronevěru, podplácení a přijetí úplatku ve prospěch skupiny.

Za přijetí úplatku hrozí obviněným až čtyři roky vězení, za podplácení až dva roky, za zpronevěru rok až pět let za mřížemi. U trestného činu spáchaného ve prospěch organizované zločinecké skupiny se pak horní hranice sazby zvyšuje o třetinu a trest se ukládá v horní polovině takovéto sazby.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto youtube.com

Štítky Sport, fotbal, kriminalita, korupce, FAČR, Berbr, Fotbalová asociace České republiky, Roman Berbr, Česká televize, Vyšehrad, Obvodní soud pro Prahu 6, Roman Rogoz, úplatek, zpronevěra, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím dva za čtyř obviněných z fotbalové korupční kauzy jdou do vazby  |  Fotbal  |  Sport  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.