Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Viktoriánům určil los za soupeře ve druhém předkole Ligy mistrů nizozemský Alkmaar

, aktualizováno 10. srpna 2020, 14:10

Ve druhém předkole Ligy mistrů se fotbalisté FC Viktoria Plzeň utkají s nizozemským celkem AZ Alkmaar. Rozhodlo o tom dnešní losování ve švýcarském Nyonu. Hrát se bude na jeden zápas na hřišti soupeře ve dnech 25. nebo 26. srpna.

Viktoriáni tak do nového ročníku evropských pohárů vstoupí jako první český zástupce. V případě výhry by si plzeňký klub zajistil minimálně účast v základní skupině Evropské ligy. V loňském ročníku bohužel Viktoria Plzeň ve stejné fázi kvalifikace LM vypadla s řeckým Olympiakosem Pireus.

Až na závěrečné čtvrté předkolo Ligy mistrů se bude kvalifikace evropských pohárů hrát kvůli koronavirové pandemii jen na jeden zápas místo tradičních dvou. O dějišti utkání rozhodl los. Při něm byli Západočeši nasazení a mohli dostat ještě Lokomotivu Záhřeb a PAOK Soluň.

Almaar není pro viktoriány velkou neznámou. Působil tam totiž plzeňský útočník Ondřej Mihálik. Po ročním hostování letos v červnu přestoupil do Viktorie. Stejně jako plzeňský celek, tak i Alkmaar v minulé sezoně obsadil druhé místo. O skóre zvítězil Ajax Amsterodam v předčasně ukončené sezoně kvůli koronavirové epidemii. 

„Informací budeme mít dostatek. Pro nás je důležité, abychom je dokázali přenést na hřiště do toho jednoho zápasu,“ ví trenér Adrian Guľa. „Pro postup musíme udělat maximum, to všichni v klubu cítíme, je to velká výzva!“ netají.

Ondřej Mihálik za AZ ještě nedávno hrál, a tak bude jedním z hlavních zdrojů informací. „Jedna věc je samozřejmě video, ale druhá jsou detaily například za kabiny a podobně, i to je důležité. Určitě ho využijeme,“ prozradil trenér.

„Čeká nás mladý a dravý soupeř, který nepodcení absolutně žádnou situaci,“Ondřej Mihálik. „Je založený na fyzické a běhavé zátěži. Nebude to určitě jednoduché, ale který soupeř v Lize mistrů je jednoduchý? Nemůžeme si vybírat. Máme před sebou velkou výzvu, do Plzně budeme chtít přivézt postup,“ dodává Pišta.

Jakub Brabec již nyní cítí velkou motivaci. „Už od začátku přípravy se soustředíme na to, že to přijde. Musíme do toho dát všechno, prostě chceme postoupit a hrát poháry,“ má jasno kapitán týmu.

AZ Alkmaar

Alkmaar Zaanstreek je nizozemský celek pocházející z města Alkmaar, které leží pár desítek kilometrů severně od Amsterdamu. Své zápasy hraje na AFAS Stadionu, který pojme lehce přes 17 tisíc diváků. Nyní se však bude hrát za zavřenými dveřmi.

AZ vyhrál ve své klubové historii Eredivisie dvakrát, a to v letech 1981 a 2009. V roce 1981 se navíc probojoval i do finále Poháru UEFA, kde však podlehl anglickému Ipswichi. Na svém kontě má Alkmaar také čtyři vítězství KNVB Cupu.

Celek založený roku 1967 vede jako trenér 41letý Nizozemec Arne Slot, který byl do této role povýšen z pozice asistenta před rokem. K dispozici má velice mladý tým, což dokazují věky největších opor celku – Calvin Stengs (21 let, křídlo, bilance 5+8 v minulé sezoně), Myron Boadu (19 let, útočník, bilance 14+8), Teun Koopmeiners (22 let, kapitán, defenzivní záložník, bilance 11+2), Owen Wijndal (20 let, levý bek, bilance 1+7) a další.

V týmu působí také 35letý zkušený obránce Ron Vlaar, nebo třeba 29letý Jordy Clasie, který hrál ve své kariéře například za Southampton.

Ohodnoť článek

Foto FC Viktoria Plzeň

Štítky FC Viktoria Plzeň, fotbal, fotbalisté, utkání, losování, druhé předkolo Ligy mistrů, Alkmaar, Liga mistrů UEFA, AZ Alkmaar, Nyon, Ondřej Mihálik, trenér, Evropská liga UEFA, Olympiakos Pireus FC, GNK Dinamo Zagreb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Viktoriánům určil los za soupeře ve druhém předkole Ligy mistrů nizozemský Alkmaar  |  Fotbal  |  Sport  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.