Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Viktorku čeká semifinále poháru, neuškodí si připomenout pár okamžiků

Už ve středu změří své síly Viktorie Plzeň a pražská Sparta. Fanoušci si budou moci zápas vychutnat díky projekci v areálu plzeňského pivovaru. Než atraktivní souboj vypukne, neuškodí si připomenout pár zajímavostí z pohárových bojů.

Už je to přesně deset let od doby, kdy Viktorka dokráčela k zisku Ondrášovka cupu a po 39 letech se tak kvalifikovala do pohárové Evropy. Samotné finále pak plzeňští fotbalisté odehráli s Jabloncem na Letné. Právě tam se ve středu utkají viktoriáni se Spartou.

10. účast v semifinále

Za historii klubu je to už podesáté, co se Viktoria plzeň dostala do semifinále poháru. Vůbec poprvé zde byla při první ročníku v sezoně 1939/1940, kdy s Prostějovem odehrála tři zápasy – 0:0, 2:2 a 0:1, Rok nato vyřadila plzeňský tým Slavia Praha, první vítězné semifinále přišlo v sezoně 1942/1943 proti Kladnu. V následujícím ročníku Plzeňan vrátili Slavii porážku, a to v napínavém zápasem, kdy Slávisty zdolali 7:6 po prodloužení.

Setkání se Spartou

Proti Spartě odehrála Plzeň v poháru už 14 zápasů, z toho čtyřikrát to bylo ve finále. První setkání dopadlo pro Viktorku neslavně, kdy sparťané vyhráli 3:1 a 7:1. Hned rok o to se historie opakovala a Pražané opět slavili vítězství. V dalších dvou sezónách se Sparta radovala z vítězství hned v prvním kole.

Podivný ročník

Sezóna 1970/1971 byla poměrně zvláštní. Nejen, že se Plzeň postavila proti sparťanskému béčku ve finále, které v semifinále vyřadilo sparťanské áčko, ale také o vítězi rozhodl hod mincí.

„Ten rozhodující moment byl tady v Plzni, kdy jsme hráli nerozhodně a na penalty to skončilo taky nerozhodně. Tak došlo, tenkrát to bylo zvykem, že rozhodčí hodil korunku a na nás padlo to správný a vyhráli jsme“ vzpomínal František Plass, který za Plzeň roky hrál.

Skoro 500 gólů

V rámci Českého poháru odehrála Plzeň 202 zápasů a nastřílela soupeřům 449 gólů. Pohár se hraje od ročníku 1939/190. Po druhé světové válce přišla pauta a pohár se hrál jen za účasti vybraných klubů. Plnohodnotný pohár se znovu odehrál až v ročníku 1930/1961.

Kanonýr Bakoš

Od sezony 2009/2010, kdy se viktoriáni radovali ze zisku Ondrášovka cupu, je nejlepším střelcem Plzně v pohárových duelech Marek Bakoš, který nastřílel 12 branek. Za současným asistentem trenéra A týmu je s devíti zásahy Jan Rezek. Z aktivních hráčů v plzeňském týmu jsou na tom nejlépe Jan Kovařík s Tomášem Chorým, oba se trefili šestkrát.

Penalty

V případě nerozhodného stavu po základní hrací době a prodloužení budou následovat penalty. Ty Viktoria sehrála v Českém poháru dohromady 18krát a z výhry se v nich radovala devětkrát, osmkrát prohrála a jednou došlo k remíze. Což je onen slavný hod mincí z roku 1971.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FC Viktoria Plzeň | Zdroj FC Viktoria Plzeň

Štítky fotbal, FC Viktoria Plzeň, viktoriáni, statistiky, pohár, historie, semifinále, AC Sparta Praha, finále, SK Slavia Praha, FK Baumit Jablonec, Marek Bakoš, Evropa, 1. SK Prostějov, druhá světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Viktorku čeká semifinále poháru, neuškodí si připomenout pár okamžiků  |  Fotbal  |  Sport  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.