Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Sobota 14. září 2024  |  Svátek má Radka
Bez reklam

Fotbalisté Plzně porazili Hearts 1:0 i v odvetě a postoupili do Evropské ligy

Fotbalisté Plzně prošli do hlavní fáze Evropské ligy. Viktoria v odvetě závěrečného 4. předkola zvítězila v Edinburghu nad Heart of Midlothian 1:0 a stvrdila postup po domácí výhře ve stejném poměru. Jediný gól dnešního souboje třetích týmů svých domácích soutěží z minulé sezony dal ve Skotsku v 76. minutě Lukáš Červ.

Viktoria udržela neporazitelnost v sezoně a v předkolech pohárů neprohrála už 16 zápasů po sobě. V tomto ročníku ve všech čtyřech duelech kvalifikace zvítězila o gól. V hlavní fázi Evropské ligy se představí popáté v klubové historii a poprvé od sezony 2017/18.

Za účast v základní části soutěže Západočeši inkasují bonus 4,31 milionu eur (108 milionů korun). Osmičku soupeřů jim určí páteční los, v osudí bude i pražská Slavia.

Místo obránce Hranáče, který o víkendu mezi úvodním duelem a odvetou zamířil do Hoffenheimu, nastoupil na pozici stopera podle očekávání obvykle krajní bek Havel. Trenér Viktorie Koubek podobně jako před venkovním duelem předchozího 3. předkola proti Kryvbasu Kryvyj Rih překvapil a nasadil jednoho z mladíků. Před třemi týdny dostal šanci teprve šestnáctiletý Panoš, tentokrát o pět roků starší Sojka.

Plzeňští o minulém víkendu na rozdíl od soupeře nehráli, ligové utkání si nechali odložit. Hearts možná i proto začali aktivněji a ve velkém tempu, vyloženou šanci ale za celou první půli neměli. Poprvé zahrozili až v 36. minutě, kdy gólman Tvrdoň nedůrazně odvrátil míč po centru, ale dorážející Vargas přestřelil.

Před pauzou mohla otevřít skóre Viktoria. Nejprve Dwehovu ránu z dobré pozice okolo penaltového puntíku zablokovala defenziva. Ve 44. minutě Šulc našel z pravé strany před brankou Vašulína, ale jeho pokus na poslední chvíli přizvedl těsně nad vracející se Taylor. Po následném rohu opět Vašulín hlavičkoval kousek vedle.

Letní posila Západočechů z Hradce Králové zahazovala šance i po změně stran. V 56. minutě útočníkův střílený centr z úhlu pokryl Gordon a jednačtyřicetiletý gólman se pak proti Vašulínovi ještě více blýskl o devět minut později, kdy jej po další Šulcově přihrávce vychytal zblízka.

V 74. minutě byli nejblíže brance domácí. Taylorova rána z dálky trefila Tvrdoně do obličeje a slovenský gólman pak vykopl Kingsleyho dorážku. Za dvě minuty otevřeli skóre hosté. Po brejku přiťukl za vápnem Vašulín Červovi a ten se prosadil přesnou přízemní střelou k tyči. Třiadvacetiletý záložník zaznamenal první branku v pohárech.

Viktoria už vítězství zkušeně uhlídala a ani v devátém soutěžním zápase sezony nenašla přemožitele. Navíc už popáté za sebou neinkasovala. Naopak Hearts v součtu s přípravou čekají na vítězství od poloviny května už 11 utkání, doma nicméně prohráli poprvé po 12 soutěžních duelech.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením FC Viktoria Plzeň

Štítky fotbal, FC Viktoria Plzeň, Evropská konferenční liga, Heart of Midlothian

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fotbalisté Plzně porazili Hearts 1:0 i v odvetě a postoupili do Evropské ligy  |  Fotbal  |  Sport  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.