Počasí dnes22 °C, zítra21 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Plzeň na závěr skupiny Evropské konferenční ligy porazila Astanu 3:0, šestou výhrou vyrovnala rekord

Plzeňští fotbalisté v závěrečném šestém kole skupiny Evropské konferenční ligy doma porazili Astanu 3:0 a vyhráli i šesté utkání. Při premiéře v hlavní fázi třetí nejvyšší evropské soutěže tak s 18 body vyrovnali rekord londýnského West Hamu z minulé sezony. Dvě branky vstřelil střídající Jhon Mosquera.

Všechny góly padly ve druhém poločase. V 58. minutě otevřel skóre Adam Vlkanova, poté se Mosquera trefil v 68. a 82. minutě. Západočeši, kteří už měli v "céčku" jistý postup do osmifinále z prvního místa, stanovili české pohárové maximum v počtu bodů ve skupinové fázi některého z evropských pohárů.

Viktoria v tomto ročníku Konferenční ligy včetně kvalifikace neprohrála a zvítězila v jedenáctém z dvanácti zápasů. Plzeňský klub od UEFA dostane celkový finanční bonus přesahující 200 milionů korun. Západočeši v sezoně EKL doma i pošesté udrželi čisté konto, s jedním inkasovaným gólem potvrdili pozici týmu s nejlepší obranou skupinové části.

Poprvé v samostatné historii si jarní fázi pohárů zahrají tři české týmy. Vedle Plzně uspěly v Evropské lize pražské celky Slavia se Spartou.

Domácí, v jejichž základní sestavě znovu nastoupili i osmnáctiletí brankář Baier a obránce Paluska, si ve čtvrté minutě vytvořili první slibnou šanci. Volný Hranáč ale hlavičkoval nad břevno. O chvíli později na druhé straně Astanov z hranice šestnáctky napálil břevno. Hostující gólman Čondrič poté zneškodnil Vydrovu hlavičku i Šulcovu střelu zblízka.

Plzeňští měli velkou převahu i šance. Šulc ve 26. minutě sám před brankou hlavičkoval těsně vedle, Vlkanova po "zasekávačce" v pokutovém území zase nepropálil Čondriče. Brankář Astany těsně před pauzou tváří v tvář vychytal i Vydru. Domácí pokračovali ve stejném duchu také na začátku druhého poločasu. Bucha z nadějné pozice přestřelil. Západočeši se dočkali v 58. minutě. Vlkanova získal odražený míč, elegantně se zbavil obránce a poté se prosadil tvrdou ranou. Ofenzivní záložník v sezoně vstřelil třetí soutěžní gól.

O deset minut později už domácí vedli 2:0. Po souhře střídajících hráčů Klimenta a Mosquera se kolumbijský křídelník trefil křížnou střelou. Mosquera zvýšil v 82. minutě tečovaným pokusem z dálky. V ročníku si polepšil na pět soutěžních branek, stejně jako Vlkanova skóroval poprvé v Konferenční lize.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FC Viktoria Plzeň

Štítky fotbal, FC Viktoria Plzeň, Evropská konferenční liga, Astana

Plzeň na závěr skupiny Evropské konferenční ligy porazila Astanu 3:0, šestou výhrou vyrovnala rekord  |  Fotbal  |  Sport  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.